Belföld

Tüntetések országszerte

Budapesten egyre többen csatlakoznak a tüntetéshez, Kecskemét főterén mintegy 150-200 fős tömeg gyűlt össze az országgyűlés feloszlatását követelve. Győrött a megyeháza előtti téren követelik a kormányfő lemondását. Miskolcon az egybegyűltekhez a MIÉP megyei elnöke is szólt. Békéscsabán MSZMP-s tagkönyveket taposnak, míg Győrött újságot égetnek a demonstrálók.

Budapesten nő a tömeg

Mintegy 1 500 fős tömeg gyűlt össze hétfőn délutánra a Parlament épülete előtt és a felszólalók folyamatosan Gyurcsány Ferenc lemondását, illetve a kormány távozását követelik.

A szónoklatok alatt a tömeg többször skandálta, hogy “56, 56” illetve, hogy “Vesszen Gyurcsány, vesszen a kormány!” Amikor a szónokok a miniszterelnök nevét kiejtették a tömeg hatalmas pfujolással és füttyszóval kísérte. A délelőtt meghirdetett petíció szövegét, amit Sólyom László köztársasági elnöknek kívánnak átadni, az egyik felszólaló szerint újra kell írni, mivel új helyzet állt elő, mivel Sólyom László köztársasáig elnök kijelentette: nincs módja feloszlatni a parlamentet. Az egymást követő szónokok felszólították a tömeget, hogy telefonon értesítsék barátaikat, ismerőseiket, hogy holnaptól ne menjenek munkába, mert csak egy országos méretű sztrájkkal lehet Gyurcsány lemondását elérni.

Egy férfi, aki magát a Magyar Demokrata Párt elnökének nevezte, nem tudta befejezni felszólalását, mert a demonstrálók lezavarták a pódiumról azzal, hogy nincs szükségük még egy pártra, mert itt a népakarat nyilvánul meg a téren és a pártok csak félrevezetik az embereket. Időközben a téren megjelentek a perec- és kólaárusok, sok érdeklődő megáll és figyeli a téren zajló eseményeket.


Transzparensekkel Kecskemét főterén


“A köztársasági elnököt arra kérjük, hogy oszlassa fel az Országgyűlést és írjon ki új választásokat, mert a kormány nemcsak erkölcsi, hanem jogi értelemben is elvesztette a legitimitását” – mondta a helyszínen rövid beszédet tartó Bajzik László, a Kecskeméti Konzervatív Polgári Kör elnökhelyettese.


Tüntetések országszerte 1

Kecskemét (MTI)

A tüntetők magyar zászlókkal gyülekeztek a városháza előtt, közöttük a helyi pártokhoz tartozó embereket nem lehetett látni. A demonstrálók a városháza előtt egy nagyméretű képet emeltek magasba, melyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szécsi Gábor, Kecskemét polgármestere és Balogh László, a megyei közgyűlés elnöke társaságában látható. A transzparenseken az “Aki hazudik, az lop is!” és a “Nem akarunk hazugságot, nem akarunk MSZP-t!” feliratokat lehetett olvasni.


A tömeg 16 óra után megfogyatkozott. Többen arra a helyszínre indultak, ahol a polgármester este egy fórumon vesz részt. A rendőrség biztosította a helyszínt, de nem avatkozott közbe.


Tüntetések országszerte 2

Gyõr (MTI)

Akasztófát emlegettek Győrött


Győrött is Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték azok a demonstrálók, akik több kis párt, köztük a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint a MIÉP hívására gyűltek össze hétfőn a megyeház előtti téren. A szervezők becslése szerint a mintegy 300 demonstráló hosszan skandálta, hogy Gyurcsány Ferenc mondjon le. A résztvevők soraiból a beszólók azt kiabálták, utalva a miniszterelnökre: “Lopott, csalt, hazudott”, s volt, aki akasztófát emlegetett.


„A miniszterelnöknek el kell tűnnie a politikai élet süllyesztőjében, mert hiteltelen, mert hazudott, mert visszaélt az emberek bizalmával” – hangoztatta Nagy Csaba, a Vidék Párt Győr megyei elnöke szónoklatában. A szónok új demokráciát, új alkotmányt követelt. Felvetését nagy tetszésnyilvánítás kísérte. A szervezők arra szólították fel a jelenlévőket, hogy amíg a miniszterelnök hivatalban van, addig nap mint nap délutánonként ugyanazon a helyszínen, a megyeháza előtti téren gyűljenek össze, és követeljék a távozását.


A tüntetők egy csoportja a kora esti órákban az MSZP kampánykiadványát, a Győri Jövő című újságot égette a sétálóutcán. Az ügyben köztisztasági szabálysértés miatt eljárást kezdeményez a rendőrség – mondta Holló Sándor ezredes, győri kapitány az MTI-nek.


Plakátrongálás Miskolcon


Mintegy ezer ember demonstrált Miskolc belvárosában Gyurcsány Ferenc távozását követelve hétfő délután. Az egybegyűltekhez a MIÉP megyei elnöke, Miklós Árpád is szólt, és távozásra szólította fel a miniszterelnököt.


Az összegyűltek hazaárulónak titulálták Gyurcsány Ferencet, és azt skandálták róla, hogy: “megbukott, megbukott”. A mintegy ezer ember a Szent István szobortól átvonult a polgármesteri hivatalhoz, a miskolci Városház térre, ahol zárt kapukat találtak. Többször “Vesszenek!” kiáltás hangzott a tömegből, valamint többen kiabálták: “Hazaárulók!”.


A tömeg továbbvonult a szocialista pártirodához, a Corvin utcába. Hangos füttyszóval jelezték nemtetszésüket, majd többször kiáltották, “Ébresztő Miskolc!” A Himnusz, a Szózat és a székely himnusz dallamai is felcsendültek, miközben több önkéntes szónok is akadt a tömegből. A tüntetők közül egy férfi az MSZP képviselőjelöltjének a választási plakátját ledöntötte, valamint a székházon lévő képviselőjelöltek arcképét is letépdeste.


Egerben is kormányváltást követelnek


“Mondjon le a kormány!” , “Mondjon le Gyurcsány Ferenc!” – ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel vonultak az emberek az utcára Egerben a Forradalmi Emlékbizottság elnevezésű szervezet felhívására. A hevesi megyeszékhelyen mintegy 150-200 fős tömeg demonstrál a színház előtti téren.


A tüntetésen szervezők részleteket játszottak be a miniszterelnöknek, a szocialista parlamenti frakció ülésén elhangzott beszédéből, amelyet először a tömeg pfujolása kísért.


Soltész Bálint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel azt közölte, hogy a demonstrációt írásban bejelentették a rendőrségnek a szervezők.


MSZMP-s tagkönyveket taposnak Békéscsabán


Mintegy 200-300-an követelték Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását hétfőn, az esti órákban Békéscsabán, a Kossuth téren. A spontán, SMS-ekkel összehívott tüntetők meghallgatták azt a felvételt, amin Gyurcsány Ferenc beszél a balatonöszödi frakcióülésen.


A “Mondjon le!” , “Hazaáruló!” és a “Viharsarok ébredj fel!” szavakat is skandáló tömegben többen magyar zászlókat lengettek, illetve sípokkal fütyültek. A tüntetésnek nem volt szónoka, mindazonáltal néhányan a miniszterelnököt szidalmazó viccet mondtak, vagy megtaposták egykori MSZMP-s tagkönyvüket.


Csendes demonstráció Pásztón

Csendes demonstrációt tartottak hétfőn Pásztón, a felvonuláson mintegy 300-an vettek részt. Az emberek egy rendezvényre érkeztek a művelődési házhoz, onnan indult a kora esti felvonulás a városközponti Március 15. térre. A felvonulókhoz többen csatlakoztak, néhányan zászlót vittek. A téren lévő emlékműnél elénekelték a Himnuszt, a Szózatot és a Székely himnuszt, több száz gyertyát gyújtottak meg, majd elvonultak. Beszéd nem hangzott el, transzparens nem volt a felvonulóknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik