Belföld

Szabadság tér – ostromállapot

A rendőrség visszafoglalja az MTV székházát, korábban felszólították a bent tartózkodókat a távozásra. A Szabadság tér romhalmaz lett, kiégett autómaradványokkal. Adás több órája nincs a köztévén.

4.30


Rendőrségi élőkordonnal torlaszolták el kedd hajnalban a Szabadság tér környékére bevezető utcákat. Az MTI helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy az egyik ilyen helyről, a Vécsey utcából több mint 60 demonstráló szeretne bejutni a térre. Időközben kiszorították a még a televízió főlépcsőházában maradt embereket. Az MTV székházának épülete előtt egy rabszállító is megjelent.


4.11


A Nádor utcában további rendőrautókat is megrongáltak – jelentette az MTI helyszíni tudósítója, hozzátéve: legalább öt autónak kiszúrták a kerekét, sőt az egyiknek festékszóróval lefújták a szélvédőjét is. A rendőrség egyébként az MTV székház mögötti Nádor utcába, illetve az épület melletti Zoltán utcába összpontosította erőit. A Magyar Televízió épülete mögött több mint 30 rendőrautó és legalább hat mentőautó áll folyamatosan.


3.58


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány nevében azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy kedden a kialakult helyzet politikai elemzéséről tartson vitanapot. Ezt a kormányfő kedden hajnalban nyilatkozta a Magyar Távirati Irodának. Mint mondta, a vitanap célja a kialakult helyzet politikai elemzése, az okok feltárása, a felelősség kérdésének és a tennivalóknak a megvitatása lenne.


3.41


A székház aulájánál lévő összetört kirakatú büfé készletet szinte teljesen kifosztották a tüntetők. Cigarettát, üdítőket, csokoládékat és süteményeket majszoló emberek járkáltak fel-alá a folyosókon, még olyan is akadt, aki rendőrpajzsot vitt magával az épülettől alig pár méterre, csoportosan várakozó rendőrök mellett. Tovább >>


3.30


Felgyújtottak egy rendőrautót a fővárosban, az Október 6. utcában. A rendőrautó oltása jelenleg is tart.


3.10


A rendőrség a Nádor utca felől behatolt az MTV székházába – mondta az ORFK szóvivője nem sokkal hajnali három óra után az MTI-nek. aramvölgyi László hozzátette: a rendőrök már az épületben vannak, céljuk az, hogy a székházban és az épület előtti téren is rendet teremtsenek.


2.43


“Vissza kell foglalni a Magyar Televízió épületét” – nyiltatkozta a TV”-nek Garamvölgyi László. A rendőrök most erre készülnek.


2.27


A HírTV tudósítója szerint “a demonstrálók békében és nyugalomban visszamennek a Kossuth térre, és visszaadják a tévét a tévéseknek”. A televíziós adásban korábban az is elhangzott, hogy a Magyar Televízió épülete most olyan, mintha tele volna turistával. Akkor a tüntetők éppen az italautomatáknál áltak sorba – tudósított a csatorna.


2.10


Folyamatos a ki- és bejárás az MTV székházában, egyre több ember vonul be a Szabadság téri épületbe a beszakított főbejárati kapukon keresztül. Az aulában körülbelül százan vannak. Az épületben még mindig terjeng a füst. A bejárat kő- és üvegtörmelékkel borított. A beléptető kapukat szétverték, az ajtókat megrongálták, ital- és ételautomaták hevernek szanaszét.


1.50


A Kossuth téren újból elkezdődtek a szónoklatok. Az egyik szónok szégyenletesnek nevezte, hogy magyar zászlóval a kezükben törtek-zúztak. Őt kifütyülték. Egy másik szónok szerint szégyenletes az a vandalizmus, ami a Szabadság téren történt, szerinte ezt követően ezzel fogják azonosítani a jobb oldalt.


1.30


Rendőri felvezetéssel megérkezett több tűzoltóautó a Szabadság térre, melyeket az ott lévő tömeg tapssal fogadott. Az eset azért is érthetetlen, mert az autók felgyújtásában részt vettek, illetve ahhoz asszisztáltak a most tapsolók.


A rendőrség a Hatvanégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjével tárgyal.



Szabadság tér – ostromállapot 1

Tüntetõk és huligánok

1.21


Feladták a rendőrök az MTV székházát – jelentette tudósítónk. Az emberek ki-be járkálnak az épületbe, apróbb emléktárgyakat tesznek el, és ízekre szedik a téren elfoglalt rendőrségi járművet is. A köztelevízió nem sugároz adást.


1.15


Egy izmos tetovált fiatalember és barátnője azt kérdezte tudósítonktól a Szabadság tér felé mutatva: “Figyu, erre van a balhé?” Egy másik tudósítónknak az egyik huligán azt mondta: “Ez jobb, mint egy Fradi-Újpest”.


0.51


Futballhuligán-szerű csőcselék rombol a köztévé székháza körül, míg a tér külső szélén tisztes polgárok és fiatalok nézik az eseményeket és vidáman telefonálnak. Egy részük buzdítja az aktív résztvevőket, egy részük megdöbbenve figyeli az eseményeket. Az előbb egy szőke kislány követ keresett és adott egy ismét harcba induló tüntetőnek – összegezte élményeit az FN újabb, a helyszínre érkező tudósítója.


0.49



Szabadság tér – ostromállapot 2

A járművet felborították, szétverték, belülről meggyújtották.


0.40


A vízágyúval felszerelt rendőrségi autó beszorult, mozghásképtelenné vált. A tüntetők megostromolják a járművet.


0.35


Mintegy száz rohamrendőr kíséretében vízágyú gördül a Szabadság térre, és a oszlatni kezdi a tömeget. A vízsugár mögött a rohamrendőrök zavarják szét a demonstrálókat. A székház előtt az MTV öt kiégett és szétzúzott autója marad.


0.10


Felborítottak egy autót a demonstrálók. Tudósítónk jelentése szerint működésbe lépett a Szabadság tér automata öntözőrendszere, így mindenütt bokáig ér a sár.


0.07


A tüntetők betörik a köztévé épületének első emeleti ablakait; a lehulló szilánkok sok sérülést okoznak.


23.50



Szabadság tér – ostromállapot 3

Az egyik kiégett autó.

Ég két autó a televízió székházának bejárata mellett.


23.47


A Nádor utcában négy mentőautó látja el a sérülteket; többségük könnyebb fejsérülést szenvedett.


23.35


Tüntetők vésővel és kalapáccsal elkezdték leverni a csillagot és a ciril betűs feliratokat a szovjet hősi emlékműről. Felkészültnek tűnnek, mert zseblámpákkal világítanak a művelethez, amelyet kordonokból szétfűrészelt létrákról végeznek.


Közben az MTV székház bejáratánál állandósul az ostrom; a néhány ezer fős tömeg ennek ütemére hullámzik a téren. Az MTI tévészékházban lévő tudósítója arról számol be, hogy az aulát füst borítja, a betört ablakokon pedig kövek záporoznak be.


23.27


Egy mentő két könnyebb sérülttel távozott a Szabadság térről.


23.20


Az MTV elkezdett tudósítani saját ostromáról. Baló György nem tűnik idegesnek.


23.17


A rendőrség átveszi a kezdeményezést: rohamrendőrök jelentek meg az épület belsejéből, akik “visszafoglalják” a lépcsőt és szorítják a tömeget a székház bejáratától egyre távolabb. A szomszédos Nádor utcában állítólag 500 rohamrendőr vár bevetésre.


23.10


A tömeg áttörte a rendőrkordont, másodpercekig úgy tűnt, beveszik a köztévét, amikor belülről vízágyúval kergetik ki a tüntetőket. Hullámzik a harc: a könnygázra a tüntetők szétrebbennek, azután ismét benyomulnak az épületbe. A volt tőzsdepalota portálja már romkban hever.


23.00


Megismétlődik az előző jelenet: a tüntetők kövekkel dobálják a rendőröket, akik könnygázzal felelnek.


21.55


A már megszokottnak mondható “Gyurcsány takarodj” mellett a tüntetők a “Gyárfás takarodj” rigmust kiabálták a köztévé székháza előtt.


21.44


A rendőröket sörös- és üdítős üvegekkel dobálta meg a tömeg egy része, míg sokan “ne dobáljatok” skandálással csitították társaikat. Állítólag a környező utcákban rohamrendőrök gyülekeznek.


22.32


Ismét összetűzött a tömeg és a rendőrség. A rohamrendőrök először pajzsukkal próbálták leszorítani a tüntetőket az MTV székházának lépcsőjéről, de miután kísérletük kudarccal végződött, könnygázgránátokkal tisztították meg a terepet.


22.28


Fiatal tüntetők megtámadták a Szabadság téri szovjet emlékművet, de idősebb társaik visszaparancsolták őket.


22.23


Könnygázgránátot dobtak a rendőrök a tüntetők közé az MTV székházánál, miután a tömeg egy része megpróbált benyomulni az épületbe. Az MTV székházának lépcsőjén mintegy száz rohamrendőr néz szembe a Szabadság tér mintegy harmadát megtöltő tüntetőkkel.


22.20


A tüntetők Kossuth téren maradó részét kitartásra aszólította egy fiatal lány. Nem az MTV a lényeg, mert itt van a Hír Tv és a TV2. Viszont sokan jönek vidékről busszal és autóval, ezért itt kell kitartanunk – mondta


22.18


“Járműre, nem szirénázunk, konvojban haladunk a tévészékházhoz” – mondta a Képviselői Irodaházat biztosító egység parancsnoka tudósítónk füle hallatára, miután az épületnél mintegy háromtucat rendőr fogadta az oda érkező tucatnyi tüntetőt.


21.55


Toroczkói László és Takács András – a tüntetők két vezére – mintegy ötven emberrel a köztévé Szabadság téri székházához ment, ahol közölték: élő műsorban szólni kívánnak a nemzethez – tudósított a Hír Tv. A köztévé vezetése elutasította őket; kifelé menet elmondták, hogy tízezer tüntetővel jönnek vissza.


21.40


Táncház-hangulat alakult ki az agrártárca épületének árkádjai alatt, ahol az eső elől odamenekült emberek egy zenekar kíséretével népdalokat énekelnek – jelentette az FN tudósítója.


21.25


Egyre jobban esik az eső. A tüntetők egy része a metróban keres menedéket, vagy hazafelé veszi az irányt. Több érdemleges beszéd nem volt, a demonstrálók korábban a Kossuth-nótát hallgatták meg.


20.52


Hatalmas taps és éljenzés fogadta a már mintegy 10 ezresre nőtt tömeg részéről azt a bejelentést, hogy a Fidesz teljes szolidaritást vállalt a Gyurcsány Ferenc lemondását és a kormány távozását követelő demonstrálókkal.


20.45


A hangsúlyozottan nem pártelnökként jelen lévő Csurka István beszélt. Az írót a tömeg először pfújolással fogadta, majd első mondatait már megéljenezték. A 72 éves íróként bemutatkozó Csurka új magyar világ teremtésére szólította a jelenlévőket.


20.30

Wittner Mária ’56-os halálraítélt, a Fidesz parlament képviselője beszélt a tömeghez. „Békés, csendes forradalommal váltsuk le a kormányt” – mondta, és hozzátette: a Gyurcsány-kormány a külföldi hiteleket kampányra költötte. Felszólította a tömeget, hogy addig maradjanak, amíg „ez a rabló banda be nem adja a lemondását”, és kérte az egybegyülteket, hogy vezessék ki a provokátorokat. Ekkor füstbombát dobtak a rendőrökre, akik nem reagáltak.

20.10


Wittner beszéde elején a rendőrök a Parlament lépcsőjén alakzatot vettek fel. A tüntetők erre “ÁVH, ÁVH” kiáltások mellett rázni kezdték az utolsó rendőrségi kordont. A rendfenntartók ezek után két tüntetőt kiemeltek a tömegből.
Korábban az egyre nagyobb, mintegy ötezres embertömeg este hét után verekedés nélkül áttörte a belső rendőrkordont, és a Parlament épülete előtt áll. A rendőrségi szóvivő szerint addig mindez békésen történt, mert Schön Péter szerint rendőri intézkedésre még nem került sor.


19.55


Kerényi Imre rendező, a polgári körök rendezvényeinek egyik állandó szervezője is szólt a Kossuth téren. Kijelentette: a Fidesz hétvégi nagygyűlésén megkezdődik a rendszerváltás. Éljenezte a szolid forradalmat, s hozzátette: ez a pár nap arról szól, hogy “a nép hatalmát intézményesíteni kell”. Beszédében úgy fogalmazott: kialakult a kettős hatalom ma Magyarországon, az egyik hatalmat “Gyurcsány Ferenc és klánja” birtokolja, de a másik hatalom birtokosa egyedül a nép lehet. A tömeg “vesszen Gyurcsány” kiabálással válaszolt.


A vidéki eseményekről készült összefoglalónkat itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik