Belföld

Még nem vontak felelősségre senkit

Szilvásy György kancelláriaminiszter elmondta, hogy kedden még folytatják a vizsgálatot, azt azonban bejelentette, hogy a szervező cég, a Nexus és alvállalkozói a hatósági előírásoknak és a jogszabályoknak megfelelően jártak el. A meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem felelősségét még vizsgálják.

A gyors vizsgálat megállapította, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 19 óra 39 perckor e-mailben küldött vörös, legmagasabb szintű riasztást katasztrófavédelemnek, de ezt csak 23 óra 30 perc körül olvasták el. Mindemellett az OMSZ a jelentésben nem határozta meg pontosa, hogy Pest megyében hol várható a vihar, és azt sem hogy abban a szél sebessége eléri az óránként 170 kilométeres sebességet.

Szilvásy mindemellett azt is elmondta, hogy nem biztos, hogy érdemben tudtak volna intézkedni az OMSZ riasztására, mert ekkor tömeg szétoszlatására két két és fél órára lett volna szükség. A tűzijáték leállítását a Fővárosi Védelmi Bizottság, a rendezvényt szervező cég és a Miniszterelnöki Hivatalból állíthatták volna le. A minisztériumból, maga a miniszter, Szilvásy György, az államtitkár, Gál J. Zoltán és a hivatal tisztviselői, Bodor Tibor és Tóth Miklós.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, hogy a vihar és nem a pánik okozta a tragédiát. A szervezők egyetlen pontban vétettek. Egy kormányhatározat ugyanis kimondja, hogy erős szélben be kell szüntetni a tűzijátékot. Erre a rendőrség és a tűzoltóság fel is szólította a Nexust, amit meg is tettek, de egy idő múlva a folytatása mellett döntöttek.

A sajtótájékoztatón megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, aki a kormány nevében részvétét fejezte ki a katasztrófa során elhunytak hozzátartozóinak, illetve együttérzését a sérülteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik