Belföld

Demszky: a főváros nem állíthatja le a tűzijátékot

Rendkívüli ülést tartott vasárnap éjjel a Fővárosi Önkormányzat Védelmi Bizottsága a halálos áldozatokat követelő budapesti vihar után.

Demszky Gábor főpolgármester az ülés után az MTI-nek elmondta, a szél erőssége az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint elérte az óránkénti 120 kilométert, és rövid idő alatt 8 milliméter csapadék hullott a Belvárosra.

A Budapesti rendőr-főkapitányság becslése szerint a vihar kezdetekor 1-1,5 millióan nézték a tűzijátékot. A tűzoltókhoz és a rendőrséghez több mint háromszáz bejelentés érkezett, zömében tetőkárokhoz és kidőlt fákhoz riasztották a szakembereket.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy az életveszély elhárítása mellett megkezdődött a műszaki mentés. A tűzoltókat tizenkét főforgalmi úthoz riasztották, tíz utat már felszabadítottak, jelenleg még kettő járhatatlan. Demszky Gábor arra kérte a budapestieket, legyenek türelemmel a segélyszámok hívásakor, a vonalak ugyanis túlterheltek, és lehetőleg induljanak el korábban hétfőn reggel.

A Polgári Védelmi Parancsnokság operatív törzset hozott létre a bajba jutottak segítésére, esetleges elhelyezésére. A fővárosi rendőrök, a BKV és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakemberei egész éjjel dolgoznak, a Fővárosi Tűzoltóság 214 tűzoltóval és 86 gépkocsival van jelen a városban.

A főpolgármester kitért arra, hogy a tömegközlekedésben nehézséget jelentenek a villamossínekre dőlt fák, a leszakadt vezetékek. Arra kérte a BKV szakembereit, hétfőn hajnali 5 órára állítsák helyre a forgalmat, elképzelhetőnek tartja azonban, hogy még lesznek fennakadások.

Az 56-os villamos esetében kritikusnak nevezte a helyzetet, miután ezen a vonalon több helyen is leszakadt a vezeték és fák dőltek a sínekre. Leszakadt a 70-es és a 78-as troli, valamint a 2-es villamos vezetéke is. Nem működik 55 forgalomirányító lámpa a fővárosban, ezeket nagy valószínűséggel reggelre sem tudják megjavítani. Demszky Gábor közölte azt is, hogy a tűzoltók várhatóan több napon át dolgoznak majd a károk elhárításán.

A főpolgármester annak a véleményének adott hangot: a tragédiák nem következtek volna be, ha a szervezők a meteorológiai szolgálat 20 óra körül kiadott jelentése után lemondták volna a tűzijátékot, ezért alapos vizsgálatra van szükség a körülmények tisztázására. Arra a kérdésre, ki fogja a vizsgálatot lefolytatni, azt mondta, mindez nem az ő illetékessége.

Demszky Gábor kijelentette továbbá, hogy véleménye szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságot nem terheli felelősség a történtekért. Azt is elmondta, hogy a főváros nem állíthatja le a tűzijátékot, miután az nem fővárosi rendezvény.

“Tragikusnak tartom, ami történt” – fogalmazott a főpolgármester, akit útközben ért a vihar, ezt követően azonnal hivatalába indult, de gépkocsival már nem, csak metróval tudott bejutni a Belvárosba. Demszky Gábor elmondta, hogy óriási károk érték a fővárost, azok nagyságrendjéről azonban még nem tudott nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik