Belföld

Megalakult a kormány

Pénteken tizenegy órakor egy szavazással fogadta el a kormányprogramot és választotta kormányfővé Gyurcsány Ferencet az Országgyűlés, délben pedig a miniszterek is letették az esküt. A gratuláló politikusok között Orbán Viktor nem szerepelt. Ő a protokollszakértő szerint szerepzavarba került és rosszul döntött.

Az Országgyűlés 206 igen szavazattal, 159 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a kormányprogramot, és kormányfővé választotta Gyurcsány Ferencet. 21 képviselő nem voksolt.


Megválasztása után a miniszterelnök letette a hivatali esküt, aláírta az esküokmányokat. A tizenkét miniszter pedig a fél órás szünet után tette le az esküt.

A megválasztott miniszterelnöknek gratulált Sólyom László köztársasági elnök, a parlamenti pártok frakcióvezetői, Hiller István MSZP-elnök és Boross Péter volt kormányfő.

Orbán Viktor Fidesz-elnök most nem fogott kezet a megválasztott miniszterelnökkel; másfél évvel ezelőtt, amikor Gyurcsányt először választották kormányfővé, a Fidesz elnöke gratulált, és beszélgetett is utódjával.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik