Belföld

Fidesz vagy MSZP?

A 2006-os választások tétje, hogy melyik politikai oldal kormányozza az országot a következő négy esztendőben. Szakértők szerint idén először már az első fordulóban is sok területen lehet döntés.








Fidesz vagy MSZP? 1



Ki mennyi mandátumot szerezhet?

A Századvég 2006 februári, különféle intézetektől származó közvélemény-kutatási pártpreferencia-adatok alapján elvégzett kalkulációja a Fidesz-KDNP 26 mandátumos többségével számol. Részletek >>


A Medián március végén becsülte meg a várható mandátumelosztást. Eszerint a legnagyobb esélye a Fidesz: 189, MSZP: 179, SZDSZ: 18 mandátum konstellációjának van. Részletek >>


A Szonda-Ipsos 184 mandátumot jósol az MSZP-nek, eggyel többet a Fidesznek, míg csak az SZDSZ-t tartja esélyesnek a bejutásra, 17 mandátummal.


A Gallup szintén csak három pártra számít, ám MSZP győzelemre 185 mandátummal, szemben a Fidesz 183-jával. Az SZDSZ kalkulációjuk szerint 18 fővel képviselteti majd magát.

Fidesz vagy MSZP? 1
Fidesz vagy MSZP? 3

A szakértői elemzések állítják: április kilencedikén már több képviselői mandátum is kiosztásra kerülhet. Az elmúlt választások alkalmával erre alig volt példa, hiszen jóval több párt indult eséllyel a parlamenti bejutásért, ezért a voksok is jobban eloszlottak. A választási törvény szerint ugyanis már az első fordulóban az juthat mandátumhoz, aki az összes leadott szavazat ötven százalékát és egyet megszerez. Feltéve, ha érvényes az adott választókörzetben a szavazás, azaz a jogosultak legalább fele él a választójogával. Idén azonban úgy vélik, több körzetben is lehet erre esély, ugyanis az utóbbi években kialakult erős kétpártosodás következtében a Fidesz és az MSZP támogatása nagyon megerősödött, és ezzel párhuzamosan sokan úgy gondolják, nem éri meg a kétséges bejutású kispártokra pazarolni a szavazatot.

Az esélylatolgatások szerint jelenleg az MSZP és a Fidesz az a két párt, amelyik teljesen biztosra veheti a bejutást, így nem kétséges, hogy kettejük között dől el, ki alakíthat majd kormányt. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor pártja közül azonban lehetetlen megtippelni is, ki lesz a befutó, nincs lényeges eltérés a két párt támogatottságában.

Az elemzések azt sejtetik, a választásokat mégis a két, bizonytalan bejutású kicsi fogja eldönteni (az SZDSZ-en és az MDF-en kívül más pártnak nincs reális esélye a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb elérésére). Ha ugyanis mind Kuncze Gábor, mind Dávid Ibolya pártja bekerül ismét a törvényhozásba, elkezdődnek a koalíciós alkudozások, így minden egyes mandátum számítani fog, és kérdéses, ki, mit tud a hozzá közelebb álló kis pártnak ajánlani a többség érdekében.

A legvalószínűbb verziónak elemzők azt tartják, hogy hárompárti lesz az Országgyűlés, azaz a Fidesz és az MSZP mellett az SZDSZ csúszik be a parlamentbe. Ebben az esetben előállhat az a helyzet, hogy a Fidesz megnyeri a választásokat, koalíciós partner – és így többség – hiányában azonban marad a jelenlegi kormánykoalíció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik