Belföld

Energetikai- és fociegyüttműködés a horvátokkal

Közös nyilatkozatot fogadott el a magyar és a horvát kormány az energetikai együttműködésről – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök kiemelte: hazánk mindent meg fog tenni déli szomszédja mielőbbi EU- és NATO-csatlakozása érdekében.

A miniszterelnök a horvát–magyar közös kormányülés után elmondta: az energetikai együttműködés fontos eleme a fölgázrendszerek összekapcsolására vonatkozó munka folytatása. Magyarország évi másfél milliárd köbméter gázt szállít Horvátországba, a két kormány most 340 kilométernyi új gázvezeték építését tervezi. Hozzátette: a két kabinet a horvát tengerparton egy olyan cseppfolyós gáz szállítására alkalmas terminált szeretne építeni, ahonnan az energiahordozó csővezetékkel juthatna el az európai elosztóközpontokba. A horvát miniszterelnök elmondta: országa egy új, alternatív gázellátási lehetőség megteremtésében érdekelt.


Ivo Sanader beszámolt arról, hogy az új, alternatív gázellátási irány kialakítása, valamint az Adrián kiépíteni tervezett terminál kérdését valószínűleg már a jövő héten napirendre tűzi az illetékes horvát bizottság. „Az együttműködést ki lehetne terjeszteni a többi közép-európai országra, elsősorban Szlovákiára és Ausztriára, amelyek szintén nem szeretnének orosz és ukrán problémáktól függni, attól, ki és mikor engedi meg a gázcsapot” – fogalmazott a horvát kormányfő.

Horvátországban azt az európai országot látjuk, amelyet nagyon rövid időn belül az Európai Unió közösségében és a NATO-ban is üdvözölhetünk. Gyurcsány kiemelte: Magyarország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Horvátország a legrövidebb időn belül az EU és a NATO tagja lehessen. Majd minden minisztérium megállapodott arról, hogy Magyarország milyen módon segíti a horvát csatlakozási tárgyalások sikeres lezárását – tette hozzá.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök szerint az országok közötti együttműködésé a jövő. A magyar és horvát együttműködésre példaként a közösen finanszírozandó magyar–horvát és horvát–magyar szótárt említette, valamint Magyarország és Horvátország pályázatát a 2012-es Labdarúgó Európa-bajnokság közös megrendezésére.


Jónak ítélik az Eb esélyeit


A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság magyar-horvát megrendezését is szolgáló magyarországi infrastrukturális fejlesztésekre fordítható források összértéke meghaladja a tízmilliárd eurót, a Puskás Ferenc Stadion felújítása félmilliárd euróba kerül majd az államnak – mondta Gyurcsány Ferenc a közös horvát-magyar foci Eb-ről szólva.


Az állami fejlesztések autópálya-építést, a vasúti és légi közlekedés fejlesztését, új határátkelők nyitását jelentik, a szállodaipari és turisztikai fejlesztések többségét magánerőből kell végrehajtani, a stadionok fejlesztését pedig közösen az érintett önkormányzatokkal – tette hozzá a kormányfő.


Ivo Sanader horvát miniszterelnök azt mondta, hogy az előkészületek jól haladnak Horvátországban is. Megjegyezte: amennyiben a két ország közösen rendezhetné meg a 2012-es Eb-t, az az egyesülő Európa szellemét, egyben a volt szocialista blokk gazdasági fejlődését szolgálná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik