Belföld

Osztrák–magyar kormányülés: hangsúly a régión

Az osztrák–magyar kormányülésen mindkét kormányfő a regionális együttműködés fejlesztése mellett foglalt állást Bécsben.

Wolfgang Schüssel első osztályú munkatalálkozónak minősítette a kétórás keddi együttes ülést. Az osztrák kancellár kiemelte annak jelentőségét, hogy az ülés előtt három nappal állapodtak meg a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetésben.

Schüssel méltatta Magyarországot és különösen Gyurcsány Ferencet, mert szerinte nagyon fontos és aktív szerepet játszott a megállapodás elérésében.

Gyurcsány Ferenc a kormányülést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a folyamatosan bővülő Európai Unió csak akkor lesz hatékony, ha a mainál szorosabb együttműködés valósul meg a régiók között. Az unió költségvetésével kapcsolatban méltatta a nyugodt és állhatatos osztrák közvetítői szerepet.

A Bécs múzeumi negyedében tartott tanácskozáson a Wolfgang Schüssel vezette jobbközép koalíciós kabinet 10, valamint a Gyurcsány Ferenc irányította szocialista-liberális kormány 17 tagja vett részt.

Az együttes ülésnek külön jelentőséget ad az a tény, hogy Ausztria 11 nap múlva veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik