Belföld

Novemberi nyugdíjintézkedések

Egyszázalékos kiegészítő emelést kapnak novemberben a nyugdíjasok az öregségi nyugdíj mellé, ezenkívül ebben a hónapban folyósítják a 13. havi nyugdíj második felét is. A távhőkompenzáció-igénylés határideje kedden lejár – közölte Korózs Lajos, az Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára.

Korózs elmondta: a nyugdíjak és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások 2005. január 1-jéig visszamenő hatállyal emelkednek, a legfeljebb tízhavi különbözet összege személyenként 2500 forintnál nem lehet kevesebb. 2005 novemberében folyósítják a 13. havi nyugdíj második felét is, ami a havi nyugdíj 37,5 százalékának felel meg. A november havi, kiegészítő emeléssel növelt nyugdíjat, valamint a 13. havi nyugdíjrész összegét egy utalványon kapják meg a nyugdíjasok.

Az államtitkár a távhő-kompenzáció kapcsán kijelentette: kedden jár le a határidő a távfűtéses lakásban élő nyugdíjasok igényléseinek a benyújtására. Mint mondta: az igénylést később is feladhatják a rászorulók, de ebben az esetben visszamenőleges kompenzációt kaphatnak csak, amely a következő hónapban esedékes nyugdíjjal kerül kifizetésre.

A jövő évtől ötről három évre csökken a várakozási idő a méltányossági nyugdíjemelés kérelmezésénél, és váratlan esetekben lehetőség nyílik egyszeri segélykérésre. Jövő január elsejével 4,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások, és ugyancsak a jövő év első napjától 50-ről 55 százalékra emelkedik a saját jogú nyugdíjjal nem rendelkező özvegyek ellátásának mértéke – tette hozzá Korózs.

Korózs Lajos beszámolója szerint november végéig minden nyugdíjas megkapja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztató füzetét, amely a 2005. év végén és 2006-ban esedékes nyugdíjintézkedésekről, valamint a 2006–2010 közötti külön nyugdíjemelés és nyugdíjkorrekció programjáról szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik