Belföld

Nemzeti vízumot adna a kormány

Az alkotmány bővítését, egy speciális magyar igazolvány bevezetését, valamint nemzeti vízum kiadását javasolta a kormánymegbízott a határon túli magyar szervezetek vezetőinek hétfőn írt levelében.

Avarkeszi Dezső szerint a miniszterelnök felkérésére kidolgozott javaslatok hármas célt szolgálnak. Szeretnék kiterjeszteni az alkotmányos szabályozást a magyar közösség minden nem magyar állampolgár tagjára. El akarják érni, hogy minden magyar rendelkezzen a magyar közösséghez való tartozás tényét igazoló okmánnyal, valamint szeretnék megkönnyíteni az Európai Unióba történő beutazás lehetőségét azoknak a szomszédos országokban élő magyaroknak, akik a schengeni csatlakozás után nem lesznek európai uniós állampolgárok.

A kormánymegbízott arról is tájékoztatta a határon túli magyarok vezetőit, hogy a nemzeti vízum kiadásáról konzultációt folytattak az Európai Unió illetékeseivel, akik „nem emeltek kifogást annak bevezetése ellen”. A kormány ezért hamarosan tárgyalásokat kezd az érintett szomszédos országok kormányaival.

A kormány törvényi szabályozást tervez a speciális magyar személyi igazolvány kiadásáról. Ez egyrészt a magyar közösséghez való tartozást igazolná. A „magyar szimbólummal” ellátott igazolványt azok kaphatnák meg, akik nyilatkoznak arról, hogy magyarnak vallják magukat, magyar felmenőjük van és magyarul beszélnek. A levélben Avarkeszi Dezső arra hívta fel a figyelmet, hogy az „igazolványhoz nem kapcsolódnak jogok, kedvezmények vagy utazási lehetőség”. A szomszédos országokban élő magyarok viszont az új, speciális magyar személyi igazolvánnyal vehetnék igénybe a kedvezménytörvényben biztosított jogokat és kedvezményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik