Belföld

21 lépés az egészség felé

A Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) elfogadta az egészségügyet érintő 21 lépés programját, amelyet Rácz Jenő tárcavezető ismertetett a tanács testületi ülésén.

Rácz Jenő beszámolt a 21 lépés keretében tervezett intézkedésekről, amelyek fő területei a sürgősségi ellátás növelése, az esélyegyenlőség megteremtése az egészségügy területén, az igazságos járulékfizetés és annak részeként igénybe vehető szolgáltatások köre. A 21 lépés programja megteremti egy korszerű egészségügyi rendszer kialakítását és működtetését – tette hozzá a miniszter.

A sürgősségi ellátáson belül új helikopter-bázisok kiépítésével párhuzamosan az éjszakai légi mentés kialakítását, illetve a mentőszolgálat részére új mentőautók beszerzését, az irányítás informatikai fejlesztését emelte ki Rácz Jenő.

A járulékfizetés terén el kell érni, hogy mindenki után legyen járulékfizetés. Jelenleg 500 ezer ember “mögött” nincs befizetés – mondta Rácz Jenő. Lesz egy normál ellátási csomag a biztosítottaknak, továbbá egy olyan emberi jogi alapon járó csomag, amely minden, az országban tartózkodó embernek jár, például balesetek esetén, járványügyi helyzetekben, vagy szüléskor. A plusz vagy extra szolgáltatásokért (szépészeti beavatkozások, hotelszerű kiszolgálásért) viszont fizetni kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik