Belföld

Demszky menesztené a közterület-felügyelet vezetőjét

A közterületi rend színvonala nem megfelelő, nem elég hatékony a fővárosi közterület-felügyelet munkája, ezért Demszky Gábor kezdeményezte a városrendészeti bizottságnál a szolgálat igazgatójának felmentését.

A főpolgármester elmondta, hogy a szakbizottság kérésére a főpolgármesteri hivatal értékelte a közterület-felügyelet elmúlt ötévi tevékenységét. A kétségtelenül meglévő pozitívumok mellett számos negatív elemet is tartalmaz a hivatali összeállítás.

Egyebek közt kétszer történt szervezet-átvilágítás, amelyek után a szolgálat működése szabályozottabbá, rendezettebbé vált, és jelentősen nőttek a saját bevételek. Mindezek ellenére azonban nem javult az embereknek a szervezetről alkotott véleménye.

A főpolgármester szerint a korszerű követelményeknek, az európai uniós elvárásoknak csak egy korszerűbb koncepcióval, és struktúrával rendelkező közterület-felügyelet tud megfelelni. Az elmúlt két évben biztosított 105 fős létszámnöveléssel lehetővé válik a felügyelők állandó jelenléte a közterületeken. Ennek során azonban nem feltétlenül kell olyan bevétel-centrikusságra törekedni, mint eddig – jegyezte meg a főpolgármester. Példaként említette a kerékbilincseléseket.

Demszky Gábor hangsúlyozta: a bevétel-orientáltság helyett, az olyan feladatokra, mint például a köztisztaság javítása, az illegális árusítások, falragasztások visszaszorítása, illetve a szervezet lakossági megítélésének javítására kellene nagyobb figyelmet fordítaniuk a felügyelőknek “akiknek jelentős részét a lakosság korruptnak tartja” – ismertette a vizsgálati jelentést a főpolgármester.

Danielisz Béla, a szakbizottság elnöke közölte, várhatóan napokon belül rendkívüli ülésen foglalkoznak a hivatali vizsgálattal, és a főpolgármester indítványával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik