Belföld

Nem a gyógyszerár gyógyít

Az OEP hétfői bejelentése nyomán nagy a bizonytalanság a gyógyszerárak körül. A FigyelőNet által megkérdezett orvosok és szakértők nem örülnek a változtatásoknak, mint mondják, ha szakmailag nem indokolt, nem a legolcsóbb készítményt fogják felírni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hétfőn bejelentette, hogy július 1-jével kiterjeszti a fix támogatású gyógyszerek körét. Ez azt jelenti, hogy egy-egy hatóanyagkörben a legolcsóbb gyógyszerhez adott támogatás összegét adják a drágább gyógyszerekhez is – nem százalékban határozzák meg, hogy az adott ár hányad részét fizeti az egészségbiztosító –, így 1200 támogatott gyógyszer térítési díja emelkedik, 200 gyógyszeré pedig csökken. (A térítési díj az az összeg, amelyet a páciens fizet a patikában.)

A rendszer akkor működik tehát hatékonyan, és mind az OEP, mind a beteg akkor jár a legjobban, ha az orvos a legolcsóbb készítményt írja fel az azonos hatóanyagú csoporton belül. Az OEP körlevélben szólította fel a kollégákat, hogy a lehető legolcsóbb gyógyszert rendelje a pácienseinek, mert – mint az indoklásban állt – azok nem rosszabbak, mint a drágább készítmények. A gyakorlatban azonban nem valószínű, hogy ez működne, hiszen az orvosok egybehangzó véleménye szerint az olcsóbb, generikus gyógyszerek – amelyek egy szabadalmaztatott gyógyszer másolatai – az esetek többségében nem nyújtják azt, mint az  eredeti, drágább társuk.

A betegtől függ, mit írnak majd fel

„Véleményem szerint a betegtől és a lehetőségeitől függ, hogy milyen plusz terhet róna rá a drágább gyógyszer felírása, sokan már most inkább a generikus gyógyszert kérik. Ezeket a készítményeket elsősorban az új betegeknek lehet esetleg felírni, de ha valaki már be van állítva egy medicinára, és hatásos, azzal az orvos valószínű nem fog kísérletezni” – mondta Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke a FigyelőNetnek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gyógyszerészeket és az orvosokat váratlanul érte a hétfői bejelentés, mivel ők semmilyen listát vagy tájékoztatást nem kaptak arról, mely gyógyszereket sorolták egy csoportba és pontosan mely készítményeket érinti a változtatás.

„A gyógyszerfelírás bizalmi kérdés, és kétlem, hogy az orvosok az olcsóbbat írnák fel ezentúl a bevált helyett. Bár nem véletlen, hogy a generikus gyógyszerek a világon mindenhol jól fogynak, minőségük és hatásuk ugyanúgy garantált. De az is igaz, hogy ugyanarra a betegre a különböző gyógyszerek másként hathatnak” – véli Hávelné Szatmári. Hozzátette, az árérzékenységet is meg kell vizsgálni, száz forintos áremelkedésnél még valószínűleg sem a beteg, sem az orvos nem kérné a változtatást. Véleménye szerint az elkövetkező két hétben heves szakmai viták várhatóak a kérdésről, és feltételezhetően a gyógyszerforgalom is meg fog növekedni. „Sokan egyhavi gyógyszert előre feliratnak majd, azt gondolva, addig talán eloszlik a köd” – véli a gyógyszerész kamara elnöke.

Az orvosok nem örülnek

Az orvosok azt fogják felírni, amelyiket hatásosnak tartják, és nem pedig a legolcsóbbat – foglalta össze az orvosok véleményét Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A FigyelőNet által megkérdezett orvosok is osztják ezt a véleményt.

„Az azonos hatóanyag nem jelent azonos hatást, a legtöbb generikus gyógyszerből általában kétszer annyit kell adni a betegnek és több mellékhatás lehetséges. A hatóanyag mellett ugyanis fontos a védőanyag és a kiszerelés is” – mondta egy budapesti kardiológus főorvos a FigyelőNetnek. Hangsúlyozta, ezekkel a gazdasági megfontolásból hozott intézkedésekkel jelentősen korlátozzák az orvosokat, és végül a betegek járnak a legrosszabbul. „Minden alkalommal megbeszélem a beteggel, ha drága gyógyszert ajánlok, hogy megengedheti-e magának, vagy a gyengébb, de olcsóbbat írjam fel. Mindenesetre a saját tapasztalataim és a szakmai ajánlások alapján döntök, és így fogok tenni ezután is” – mondta a főorvos. Egy budapesti gyermekorvos is ezt a véleményt osztja. „A generikus gyógyszerek általában rosszabbak, mint az eredeti, ha ezt írják fel a betegnek, azzal a páciens jár rosszul. Arról nem is beszélve, hogy egy, az olcsóval való kísérletezgetési sorozat után, ha a végén az orvos mégis felírja a jó, de drága gyógyszert, végképp elveszhet a bizalom az orvos és a gyógyszerek iránt” – mondta.

„Az orvos ismeri a betegeit: tudom, ki az, akinek az olcsóbbat kell felírnom, és kinek írhatok drágábbat. Van, aminek valóban azonos a hatása, de van, amelyeknek nem, a drágább készítményeknél a mellékhatások sok esetben jobban tolerálhatóak. Nem véletlen, ha egy gyógyszer többe kerül” – véli egy dunántúli háziorvos is.

Az orvos a betegnek segít, nem a gyógyszergyáraknak

A FigyelőNet kérdésére, hogy mennyire vannak hatással a gyógyszercégek esetleges juttatásai a készítmények kiválasztására, a megkérdezett orvosok egyértelműen cáfolták, hogy ez komolyabb szerepet játszana. “Az orvos a betegnek segít, nem a gyógyszergyáraknak” – mondta egy háziorvos a FigyelőNetnek, cáfolva azokat a feltételezéseket, hogy az orvosok a gyógyszercégek kedvezményei miatt írják fel szívesebben a drágább készítményeket.

Ezt megerősítette egy orvoslátogató is a FigyelőNetnek. Mint elmondta, átmenetileg befolyásolhatja a választást ugyan egy gyógyszercég által rendezett vacsora vagy külföldi konferencia, de tartósan semmiképpen. „Az orvost csak arra a gyógyszerre lehet rábeszélni, ami valóban jó. Vannak persze korrupt orvosok, de a túlnyomó többség nem ilyen. Aki egyszer felesküszik orvosnak, az nem teszi kockára a betegek egészségét vagy életét. Egy rossz gyógyszert pedig semmiképpen sem lehet elfogadtatni velük, mert ha a betegnél nincs sikere, nem alkalmazza” – véli egy nagy gyógyszercég orvoslátogatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik