Belföld

Szíria végleg kivonul Libanonból

A szíriai csapatok vasárnap fejezik be a kivonulásukat a szomszédos Libanonból. A szír kormányra erős nyomás nehezedett az egykori libanoni miniszterelnök meggyilkolása óta.

A libanoni ellenzék politikusok közül sokan úgy tartják Rafik Haririt február 14-ei meggyilkolásának a hátterében Szíria áll, amely szoros kapcsolatokat ápol a libanoni biztonsági erőkkel. A történtek belpolitikai válsághoz vezettek, és a múlt hónapban Szíria úgy döntött, hogy kivonja a csapatait a szomszédos országból a májusi választásokat megelőzően.

Nevük elhallgatását kérő szír illetékesek elmondása szerint öt nappal az április 30-ai határidő előtt, hétfőn már egy katona sem lesz Libanonban.

Szíria tagadja, hogy köze lett volna a Hariri elleni merénylethez. Az ügyben az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa is vizsgálatot indított. A független vizsgálatot az ENSZ tényfeltáró bizottsága javasolta, amelynek a megállapítása szerint a libanoni vizsgálat “nem alkalmas és nem elkötelezett hiteles következtetés levonására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik