Belföld

Büntethet az unió az iparűzési adóért

Nehéz helyzetbe hozhatja az önkormányzatokat, ha az Európai Bíróság hatályon kívül helyezi a helyi iparűzési adó intézményét. A helyhatóságokat akár az uniós csatlakozás óta beszedett pénz viszafizetésére is kényszeríthetik.

Komoly fizetési probléma elé nézhet a hazai önkormányzati rendszer, amennyiben az Európai Bíróság napirendre tűzi és az európai jogrenddel összeegyeztethetetlennek minősíti a helyi iparűzési adót. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy az önkormányzatokat kötelezik arra, hogy a 2004. május elseje, azaz az uniós csatlakozás után befizetett adót visszafizessék – állítja Kövesdy Attila, a Deloitte adózási részlegének vezetője.


Hasonló eset már megtörtént Olaszországban, ahol az 1998-ban bevezetett IRAP nevű helyi adót az EB előzetes tárgyalása során problémásnak minősítette. Az olasz adó azonban nem azonos a hazai adófajtával.


Az uniós csatlakozási tárgyalások során a helyi iparűzési adó – különös tekintettel az önkormányzatok által adott kedvezményekre – kiemelt figyelmet kaptak – közölte a FigyelőNet kérdésére a Pénzügyminisztérium. Ezért a csatlakozási szerződés – az adó alapjára és mértékére is utalással – rögzíti, hogy az önkormányzat által biztosított adópreferenciák 2007. december 31-ig tarthatók fent.


Az iparűzési adó, lévén bruttó adó, ellenkezik a hazai adózási logikával, ugyanakkor eltörlése tetemes bevételkiesést okozna az önkormányzatoknál. Ezért a tervezett adóreform kapcsán mindenképpen módosítják az önkormányzatok finanszírozását. Az esetleges negatív bírósági döntés visszamenőleg is nehézségeket okozna a helyhatóságoknak.



Büntethet az unió az iparűzési adóért 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik