Belföld

Leválthatják Szalay-Berzeviczyt

Egy osztrák gazdasági lap szerint a bécsi tulajdonosok azt tervezik, hogy leváltják Szalay-Berzeviczy Attilát, mert a BÉT elnöke túlságosan előtérbe helyezi a magyar érdekeket. Mindeközben a legnagyobb tőzsdei cégek vezetői a Napi Gazdaságban tiltakoztak az osztrák tulajdonos Pozsony-központú közép-európai integrációs tervei ellen.

Új elnököt választhatnak a Budapesti Értéktőzsde májusi közgyűlésen, mert Szalay-Berzeviczy Attila nem kívánatos személlyé vált a bécsi tulajdonosok szemében- írja a Világgazdaság a Wirtschaftsblatt információira hivatkozva. Helyére a bécsi tőzsde marketingért és akvizíciókért felelős vezetőjét, Barbara Wösnert vagy Bokros Lajos korábbi magyar pénzügyminisztert és tőzsdeelnököt ültethetik – értesült a bécsi lap. 







Mit szól a tőzsdeelnök?

Szalay-Berzeviczy Attila egyelőre nem nyilatkozott a személye és esetleges leváltása körüli sajtóinformációkról. A BÉT sajtóosztályán megkeresésünkre azt mondták: ismerik a különböző lapértesüléseket, ám azok forrását pontosan nem tudhatják. Valószínűsítették, hogy nem a tulajdonosi konzorcium egészének, hanem egyes tagjainak véleménykülönbségei látnak időnként napvilágot.

Állítólag a BÉT tulajdonosai szerint Szalay-Berzeviczy Attila túlságosan előtérbe helyezi a magyar érdekeket a bécsi tulajdonossal szemben. Azért is neheztelnak rá a többséget birtokló osztrák tulajdonosok, mert ragaszkodik a BÉT részvénykibocsátással egybekötött magyar tőzsdei bevezetéséhez.

Andreas Treichl, a BÉT tulajdonosi konzorciumát vezető osztrák Erste Bank elnök-vezérigazgatója a múlt héten csütörtökön adott interjút a portfolio.hu-nak, amelyben kifejtette, hogy nem hisz a helyi tőzsdékben, a BÉT helyét egy egységes közép-kelet-európai tőzsde részeként képzeli el. Treichl véleménye szerint csak a közös tőzsdét kellene tőzsdére vinni, amelynek székhelyét Pozsonyba helyezné.


Leválthatják Szalay-Berzeviczyt 9

Pozsony abszurd ötlet?

A BÉT forgalmának kilencven százalékát adó négy nagy cég, az OTP, a Mol, a Matáv, és a Richter vezetői a hétfői Napi Gazdaságban megjelent nyilatkozatukban mind fontosnak tartják a helyi tőzsdék fennmaradását. A cégvezetők és az elemzők rámutattak arra, hogy jelenleg a londoni, varsói jegyzések alapvetően a budapesti fejleményeket követik.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta: a Mol vezetőiben eddig fel sem merült a lehetőség, hogy Budapesten ne kereskedjenek részvényeikkel. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója kijelentette: ragaszkodna ahhoz, hogy Budapesten megmaradjon a tőzsde, és nagyon bízik abban, hogy a következő években a magyar magánbefektetők és nyugdíjalapok előtt a korábbinál sokkal kedvezőbb lehetőségek nyílnak meg a részvénybefektetések számára. Czenthe Szabolcs, a Matáv befektetői kapcsolatokért felelős igazgatója szerint, ha nem működnének helyi tőzsdék, nagyon sok vállalat számára nem vagy sokkal nehezebben lenne elérhető a tőkebevonás. Lantos Csaba, az OTP vezérigazgató-helyettese, a Keler Rt. elnöke elmondta: abszurd lenne, ha abba a pozsonyba helyeznék a regionális tőzsdeközpontot, ahol tíz év alatt sem alakult ki likvid piac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik