Belföld

Meggyilkolták Maszhadovot

Orosz terrorista ellenes egységek megölték Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezetőt, egykori csecsen elnököt – jelentette be a biztonsági szolgálatok vezetője.

A CNN Online tudósítása szerint a biztonsági főnök Nyikoláj Pátrusev arról számolt be Putyin elnöknek, hogy az orosz egységek egy különleges küldetés során Tolsztoj-Jürt faluban csaptak le Maszhadovra, akinek fejére 10 millió dolláros vérdíjt tűztek ki.

Az orosz NTV televízió még képet is közölt a félmeztelen halott csecsen vezetőről, bizonyítva a halálhírt. Az első jelentések szerint az orosz kommandósok egy bunkerben találtak rá, eredetileg élve akarták elfogni, de a tervbe hiba csúszott és tűzharc alakult ki.

Ramzan Kadirov, a Moszkva-hű csecsen kormány első miniszterelnök-helyettese azt mondta, Maszhadovot élve akarták elfogni, és a felkelővezér saját testőre fegyverétől, a testőr óvatlansága miatt halt meg.


Meggyilkolták Maszhadovot 1

Aszlan Maszhadov; Fotó: AP

Maszhadov a szeparatista erőket vezette az 1994-96-os első csecsenföldi háborúban, és 1997-ben a de facto független Csecsenföld elnökévé választották, miután az orosz erők visszavonultak.

A beszláni terroristaakció után az orosz biztonsági szolgálat 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Aszlan Maszhadov és a radikálisabb nézeteket valló Samíl Bászájev fejére, és napi 24 órán át működő külön telefonvonalat létesített Moszkvában és másik hármat Csecsenföldön az információk fogadására.

Az egyik túszejtő ugyanis Maszhadov ellen vallott. A beszlani iskolát megszálló terrorkommandó egyetlen elfogott tagja az RTR tévében hétfő este elmondta, hogy a támadás előtt egy Ezredes álnevű parancsnok igazította el őket egy erdőben. “A feladatot (Aszlan) Maszhadov és (Samil) Bászájev adta” – mondta rossz oroszsággal a fiatal férfi.

Később, amikor Bászájev magára vállalta a vérengzést, elmondta, hogy a beszláni eseményekkel kapcsolatban Aszlan Maszhadov maga is azt mondta, hogy a beszlani akcióval “túl messzire” ment.

Maszhadov a csecsen ellenállók mérsékeltebb irányzatát képviselte, az orosz vezetőknek egyszer még sikerült is megállapodniuk vele. Halálával Bászájev radikális terrorostavezető maradt az egyedüli tekintélyes terrorostavezető Csecsenföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik