Belföld

Az NA Rt. 125 milliárdos hitelt vesz fel sztrádaépítésre

Törvénymódosítás és egy 125 milliárdos kereskedelmi banki hitel biztosítaná az új autópálya-építési rendszer működését.

A Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-nek 125 milliárd forintos kereskedelmi banki hitelt kell felvennie, a költségvetésen kívüli forrás bevonásán alapuló autópálya-építési rendszer átmeneti költségigényének finanszírozására.


Többek közt ezt is tartalmazza, a gyorsforgalmi közúthálózat közérdekűségéről és fejlesztéséről szóló törvény módosítási javaslat, amelyet a bizottság egyhangúlag általános vitára bocsátott – mondta Bots Dénes, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) jogi főosztályának vezetője, az országgyűlés területfejlesztési bizottságának hétfői ülésén.

Bots Dénes közölte: az NA Rt. hitelfelvételéhez módosítani kell a 2005. évi költségvetési törvényben rögzített, sztrádaépítésre meghatározott 125 milliárd forintos címzett összeghatárt, azt 100 milliárddal, 225 milliárd forintra kell emelni.

Felsmann Balázs, a GKM vagyongazdálkodási főosztályának vezetője elmondta: a 125 milliárd forintos hitelből, az NA Rt., mint megbízó kifizeti a jelenleg autópályát kivitelező cégeket.

A kormány február 2-án döntött az új sztráda finanszírozási rendszerről, amely szerint a jövőben a Nemzeti Autópálya Rt. helyett, az Állami Autópályakezelő (ÁAK) Rt. kezében összpontosul az autópályák építtetése, és az azokhoz szükséges pénzügyi források megszervezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik