Belföld

Megvannak a Monetáris Tanács új tagjelöltjei

A miniszterelnök, miután egyeztetett a jegybankelnökkel, megnevezte az MT négy tagjelöltjét. Elemzők szerint az új tagok a "galambok" pártján állnak.

Neményi Juditot, a Pénzügykutató Rt. főmunkatársát, Bánfi Tamást, a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy tanszékének vezetőjét, Csáki Csaba egyetemi tanárt, az MTA rendes tagját és Bihari Pétert, a 7 Sigma Kft. ügyvezető igazgatóját nevezte meg Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának négy új tagjelöltjeként.


A kormányfő hétfőn három órakor jelentette be személyi javaslatait. Előtte Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Parlamentben találkozott a miniszterelnökkel, hogy egyeztessen a jelöltekről.


“A jegybank elnökével megállapítottuk, hogy az új tagokkal kibővült Monetáris Tanács hatékonyan tudja szolgálni a magyar gazdaság érdekeit, és teljesíteni tudja a jegybanktörvényben megfogalmazott feladatokat” – mondta a kormányfő.


A jegybankelnök azonban másképp értékeli a kibővített tanács felállítását és a jelöltek személyét. Járai Zsigmond közleményben állapítja meg, hogy nem ért egyet a Monetáris Tanács új tagjainak jelölésével. Véleménye szerint a tizenhármas létszám egyrészt értelmetlenül sok, nehezíti a működést, másrészt – mint a közleményben megjegyzi – magukkal a kinevezettek személyével sem ért egyet.



Megvannak a Monetáris Tanács új tagjelöltjei 1

Járai Gyurcsányhoz készül (Fotó: MTI)


Hasonlóan vélekedik a Fidesz is. Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője Gyurcsány Ferenc bejelentésére reagálva azt mondta: véleménye szerint a négy jelölt közül csak egy van, aki szakmai és emberi oldalról segíteni tudná a Monetáris Tanács működését. Varga nem árulta el, ki az az egy, akire gondolt.


Elemzők szerint egyértelmű, hogy az új tagok inkább a galambok pártján állnak, vagyis a bátrabb kamatcsökkentést pártolják, ennek ellenére azonban nem számítanak arra, hogy alapvetően megváltozna a testület kockázatkerülő stratégiája.


A korábban megszellőztetett névsorhoz képest meglepetést jelent a most megnevezett négy szakember közül Csáki Csaba agrárközgazdász és Bihari Péter személye is. Előbbi a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem dékánja, majd az intézet reformszárnyának képviselőjeként az egyetem rendszerváltó rektora volt. Bihari Péter Csáki dékánsága alatt az egyetem adjunktusa, majd még a rendszerváltás előtt a Társadalmi Szemle szerkesztője volt. Később a Bank és Tőzsde című gazdasági szaklap főszerkesztő-helyettese, majd a Budapest Bank Rt. főosztályvezetője, vezető közgazdásza.


A miniszterelnök egyébként, mint azt korábban több fórumon is nyilatkozta, szakmailag és emberileg elismert, megkérdőjelezhetetlen személyeket jelöl majd az alapkamatot meghatározó döntéseiről közismertté vált szervezetbe.


A jelenlegi MT-tagok tagok: Járai Zsigmond az MNB elnöke, Adamecz Péter, Auth Henrik, Szapáry György az MNB alelnökei, valamint Bihari Vilmos, Hardy Ilona, Kádár Béla, Kopits György és Oblath Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik