Belföld

Környezetvédelmi fejlesztések a Mátrai Erőműben

Hárommilliárd forintos környezetvédelmi beruházásnak köszönhetően növeli füstgáz kéntelenítő hatásfokát a Mátrai Erőmű Rt. A beruházás 2005 márciusára készül el - mondta el Valaska József, a cég elnöke.

A társaság ezzel eleget tesz az Európai Unió kén-dioxid-kibocsátási normáinak, amelyek 2005-től hatályosak. Ugyanakkor továbbra is teljes kapacitással működhet az erőmű – közölte Valaska József.

Elmondta: a Mátrai Erőmű három, egyenként 212 megawattos és két 100 megawattos blokkja közül a II-es, 100 megawattos blokk eddig nem volt rákapcsolva a kéntelenítő berendezésre.

Hangsúlyozta, hogy a II-es blokk hét évente kötelező karbantartása és az ezzel együttjáró leállás éppen esedékes. Ezért a karbantartás keretében felújítják a blokkot, egyben megnövelik az égetés hatásfokát is. Ez utóbbi nyomán csökken a kén-dioxid kibocsátása.

A Mátrai Erőmű Rt. a 2003-as üzleti évet még 7,046 milliárd forint adózott nyereséggel zárta. A cég 2004-re szóló üzleti tervében a tavalyival azonos szintű energiatermelés mellett a piaci verseny élesedése miatt alacsonyabb, 6,1 milliárd forint nyereség szerepel.

A társaság részvényeinek 51 százalékát a németországi székhelyű RWE csoport birtokolja, 21 százalékát pedig az Energie Baden-Würtemberg Ag., 25,5 százaléka a Magyar Villamos Művek Rt. tulajdona, a fennmaradó hányaddal kisbefektetők és pénzintézetek rendelkeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik