Belföld

Öt százalék alatt drágul a gyógyszer

A nem vényköteles gyógyszerek körében a mintegy hatezer termék közül mindössze 600-nak emelkedik az ára, így összeségében 5 százalék alatti áremelés várható - mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter a Nap-kelte műsorában.

A 6 ezer terméknél – ahol az emelést (a gyártók) meg tudnák tenni – mintegy tizedénél lesz valóban árváltozás; kevesebb, mint 600 terméknél fog emelkedni az ár, így összességében 5 százalék alatt lesz az emelés – állítja a szaktárca vezetője. De ez nem jelenti azt, hogy egy adott gyógyszer árának emelése ne lehetne például 20 százalék. A miniszter szerint az általa elmondottak 100 százalékosan biztosnak tekinthetők, hiszen a termékek árait rögzítő közlöny már a nyomdában van.

Rácz Jenő ugyanakkor tévesnek nevezte a vényköteles készítmények infláció fölötti, illetve a nem vényköteles gyógyszerek árának akár 50-100 százalék közötti emeléséről szóló híreket. Az idei megállapodás nemcsak önmérsékletre kötelezte a gyártókat, hanem arra is, hogy jövőre sem teljesen szabadon emelik majd áraikat – közölte.

“A vényköteles termékek vonatkozásában termelői árnövekedés 2006. december 31-éig nem lehetséges, (…) a nem vényköteles termékek esetében (…) 15 százaléknyi emelés lehetősége meglenne, hiszen ebbe a kormánynak 2005. január 1-jétől nincs beleszólása, ugyanakkor komoly tárgyalásokat folytattunk” és a gyártók “leadták” korábbi elképzelésüket a január 1-jétől tervezett áremelés mértékéről – mondta a miniszter. Közölte azt is, elkészült a gyógyszerpiaci rendtartás alapja, melyet jövőre törvényi javaslatként a parlament elé terjesztenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik