Belföld

MSZP: nem pusztán lelki kérdés a népszavazás

„Mi a népszavazáson feltett kérdésre nemmel válaszolunk" - nyilatkozta korábban a Népszabadságnak a kettős állampolgárságról szóló népszavazásról készült közvélemény-kutatások inkább az igen felé húzó eredményét kommentálva Hiller István.

A Magyar Szocialista Párt az mszp.hu-n feltüntetett kérdése így szól: „Ön szerint is pusztán lelki kérdés a magyar állampolgársággal együtt járó szociális és egészségügyi juttatások finanszírozása?” Erre a válasz: nem — mondta sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila, a szocialista párt elnökségi tagja.

„Azt gondoljuk, azért kell nemet mondani a kettős állampolgárságra, mert az nem pusztán lelki, érzelmi kérdés, hanem befolyásolja a családok mindennapi megélhetését” – szögezte le. Ezért kell beszélni arról, hogy milyen következményekkel járna egy ilyen döntés a magyar családok, a magyar emberek számára. Aki mindezt pusztán „lelki kérdésre” egyszerűsíti, az populista, demagóg és felelőtlen – nyilatkozta a politikus.

„Azért mondunk nemet, mert nem értünk egyet azzal, amit a Fidesz folyamatosan hangoztat, miszerint most szavazzunk igennel, és majd utána úgy korrigáljuk az állampolgárság tartalmát, hogy az mindenkinek megfeleljen. Nem értünk egyet a kettős mércével. Abban hiszünk, hogy egyfajta magyar állampolgárság létezik: az, amit az Alkotmány meghatároz. Abban pedig nincsen szó első- és másodrendű magyar állampolgárokról.” Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kettős állampolgárság megterheli a magyar egészségügyi rendszert, a szociális kasszát és a nyugdíjbiztosítási alapot. „Ezeket a többletköltségeket az állam csak bevételeinek növelésével, tehát adó- és járulékemeléssel finanszírozhatná” — jelentette ki.

„Ezért mondjuk, hogy a felelős választónak nemmel kell szavaznia. Nem tehetünk úgy jót a határon túli magyarokkal, hogy közben ne tartanánk szem előtt a már most Magyarországon élő tízmillió állampolgárunk érdekeit .” Az MSZP azt javasolja a választóknak, hogy december 5-én mondjanak nemet a felelőtlen és demagóg politizálásra, a köpönyegforgatásra. Van jobb megoldás: a magyar kormány Szülőföld programja. Ez valóban megoldja a határon túli magyarok legégetőbb problémáit, és segíti a határon túli magyarokat, hogy szülőföldjükön boldoguljanak. A rendszerváltás óta minden magyar kormány ezt az irányt képviselte” – emlékeztetett Mesterházy Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik