Belföld

Pokorni a két igent szorgalmazza a decemberi népszavazáson

A decemberi népszavazáson feltett mindkét kérdésre igennel kell voksolni - jelentette ki Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök Debrecenben újságíróknak a kettős állampolgárságra és az egészségügy privatizációra vonatkozó referendumról.

“Arra is választ ad a népszavazás, hogy milyen erős a társadalomban a szolidaritás” – mondta Pokorni Zoltán, aki saját közlése szerint biztos abban, hogy december 5-e után a magyar parlament, az állampolgárok “világos parancsa” nyomán megfelelő kétharmados törvényt fog alkotni a kettős állampolgárság ügyében.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 15 évben összesen 125 ezren települtek át Magyarországra, ami azt jelenti, hogy 7000-7.500 ember jött évente. “A kormány szerint a népszavazás ezt az ütemet gyorsítaná, a határon túli magyar szervezetek szerint pedig lassítani fogja” – mondta. Hozzátette: nem tartanak attól, hogy a kettős állampolgárság Erdély, a Vajdaság, vagy a Felvidék kiürüléséhez vezetne.

“A kettős állampolgárság szimbolikus, elvi-erkölcsi fontosságú és biztonságot ad a határon túli magyaroknak” – fűzte hozzá. Pokorni Zoltán szerint a kettős állampolgárságot Romániában, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában, de a nyugati országokban is jól meg tudták oldani, csak Gyurcsány Ferenc gondolja azt, hogy a magyarok nem tudják megcsinálni anélkül, hogy csődbe mennének, vagy összeomolna a költségvetés.

“A jogos vagy jogosnak tűnő aggodalmakat a parlament a népszavazást követően meg fogja oldani” – mondta Pokorni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik