Belföld

Külföldön is szavazhatnak a magyarok

A külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak november 19-ig a helyi jegyzőnél kellett jelezniük, hogy melyik ország magyar képviseletén kívánnak szavazni. Az amerikai földrészen az időeltolódás miatt már szombaton megkezdődik a szavazás.

Az Országgyűlés októberben módosította a választási eljárási törvényt: a parlament átmeneti szabályozást vezet be a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok voksolására. A módosítás megteremti a lehetőségét annak, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is részt vehessenek a 2005. december 31. előttre kitűzött országos népszavazáson és időközi parlamenti választáson.

A választópolgárnak november 19-ig a helyi jegyzőnél kellett előre jeleznie, melyik ország magyar képviseletén kíván szavazni. A helyi választási iroda vezetője 2004. november 27-ig küldi meg a külképviseleti névjegyzék adatait az Országos Választási Iroda részére.

Az amerikai kontinensen már szombaton megkezdődik a voksolás. Egyetlen szavazókörnek számít az a 74 külképviselet, ahol ugyancsak leadható a szavazat, ha ebbéli szándékát időben jelezte a választó. A nagykövetségeken csak a szavazatok leadása történik, a szavazatok összeszámlálását Magyarországon végzik.

A Külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy felkészült a december 5-i népszavazás lebonyolítására a külképviseleteken; az eddigi adatok szerint 49 magyar nagykövetségen 581 fő kíván szavazni a kettős állampolgárságról és a kórház-privatizációról.


A népszavazást a külképviseleteken a júniusi európai parlamenti választáshoz hasonló módon szervezik. Minden magyar nagykövetségen vannak ott dolgozó köztisztviselők, akiket felkészítettek a szavazás lebonyolításában való közreműködésre, és ők esküt is tettek. Hozzájuk csatlakozik nagykövetségenként egy-egy diplomata, aki itthonról utazik ki, és szállítja a helyszínre a voksoláshoz szükséges eszközöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik