Belföld

Járai reméli, hogy csak 18 hónapig él majd az új jegybanktörvény

Járai Zsigmond szerint hétfőn a parlament meg fogja szavazni a jegybanktörvényt, ezt a megítélése szerint "szégyenletes törvényt", amely nagy károkat okoz az ország megítélése szempontjából, és amely reményei szerint legfeljebb 18 hónapig lesz hatályban.

Az MNB elnöke a Monetáris Tanács hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, hogy szerinte „a jegybanktörvény szégyenletes módosítását” hétfőn este várhatóan megszavazza a parlament, ám reméli, hogy a módosítás mégsem történik meg, eljut az Alkotmánybírósághoz, vagy az Európai Bírósághoz.

Járai újra azt hangsúlyozta, hogy a módosítás értelmetlen, felesleges és ellentétes az EU-törvényekkel, nyilvánvaló szándéka, hogy megváltoztassa a monetáris politikát.

Ha mégis négy taggal bővül a Monetáris Tanács, Járai szerint az új tagok előbb utóbb alkalmazkodni fognak a feladatokhoz és a felelősséghez.

A jegybank elnöke aláhúzta: “abban bízom, hogy a törvény legfeljebb 18 hónapig lesz hatályban, mert bármilyen kormány fog jönni, meg fogja változtatni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik