Belföld

Népszavazás – Mádl igenre buzdít

A köztársasági elnök szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a határon túli magyarok megkapják a magyar állampolgárságot. Mádl Ferenc beszédében felszólítota a magyarokat, hogy "szavazatukkal vállaljanak közösséget a határon túli magyarokkal".

Mádl Ferenc a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) pénteki budapesti tanácskozásán úgy vélte: a kettős állampolgárság megadását a külhoni magyar közösségek történelmi igazságtételnek tekintik.

“Jó lelkiismerettel ki lehet mondani: a magyar állampolgárság egyszerűsített feltételek melletti megadását a közösségek egyöntetűen történelmi igazságtételnek tekintik és megadásának nincs jogi akadálya” – fogalmazott az államfő a tanácskozást üdvözlő beszédében. Hozzátette: álláspontját a határon túli magyar közösségek vezetőivel az elmúlt években folytatott beszélgetéseire, valamint “a kérdés vezető szakértőivel való tanácskozás eredményeként” alakította ki. Mádl Fererc elmondta “nem várható tömeges exodus” a kettős állampolgárság megadása után.

Az államfő szerint iránymutatást most abban kellene adni, hogy az unióban és az egyes nemzetek jogában ismert többféle tartalmú állampolgárság mely elemei szolgálnák leginkább a határon túli magyar közösségek javát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik