Belföld

Indul az egyhónapos verseny

Minden eddiginél élesebb verseny várható a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon.

A piaci szereplők számának bővülése, a díjak differenciáltabbá válása és a fogyasztók növekvő tájékozottsága miatt minden eddiginél nagyobb verseny várható a mintegy 3,6 millió ügyfelet érintő, a teljes biztosítási piac díjbevételének közel ötödét adó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon.

A biztosítótársaságok szombaton, két napilapban, a Népszavában és Magyar Nemzetben tették közzé 2005-re érvényes tarifáikat, az ügyfeleiknek november 1. és november 30. között van lehetőségük arra, hogy írásban felmondják szerződésüket és legkésőbb az év végig új biztosítónál kössenek szerződést.

Számoljon velünk!


Akárcsak egy évvel ezelőtt, idén is megkönnyítjük a választást! Nem kell kikeresgélnie az összes cég Önre vonatkozó díját, elég csak rákkattintania a FigyelőNeten elérhető „Kötelező 2005″ kalkulátorra. Amennyiben megadja a szükséges paramétereket, néhány másodperc alatt az összes aktuális ajánlatot listáztathatja.
Szolgáltatásunk a 2005-re érvényes díjakkal várhatóan november 3-ától vehető igénybe. (Olvasóinktól elnézést kérünk, a biztosítók által megadott ajánlatok bonyolultsága miatt a kalkulátor adatokkal való feltöltése az előre tervezettnél több időt vesz igénybe partnerünk számára.)

Vigyázat: felmondás csak írásban!

A korábbi évektől eltérően, idén már csak úgy lehet biztosítót váltani, ha a gépkocsi üzembentartója írásban mondja fel korábbi biztosítását, nincs már lehetőség arra, hogy egyszerűen nem fizeti be a régi szerződése után járó díjat a járműtulajdonos.

Az olcsóbb biztosítási díj érdekében társaságot váltó ügyfeleknek 90 napon belül be kell szereznie előző társaságától kártörténeti, vagy bónusz-igazolását és el kell juttatnia az új biztosítójához. Ha ezt nem teszi meg az „átszerződött” gépjármű-tulajdonos, úgy új biztosítójánál a legrosszabb (malus 4-es) fokozatba kerül, így hiába váltott biztosítót, jó eséllyel többet kell majd fizetnie.

A felmondást és a bónusz-igazolást érdemes ajánlott küldeménnyel postára adni, vagy személyesen eljuttatni a biztosítóhoz, a faxon elküldött értesítést mindenképpen kerüljük, ez ugyanis nem felel meg a követelményeknek.

Tarifadzsungel

Idén a korábbi évekhez képest is bonyolultabb kiigazodni a cégek tarifatáblázataiban, amely többek annak köszönhető, hogy idén először jelentek meg az úgynevezett gumitarifák. A jogszabály lehetőséget biztosít ugyanis arra, hogy a cégek – üzletpolitikai döntésük alapján – 30 százalékig terjedő kedvezményt adjanak egyes ügyfélszegmenseknek.

A biztosítók tarifáinak összehasonlíthatóságát biztosító egyik online alkuszcég, Netrisk szerint előfordulhat, hogy a cégek olyan tarifákat tesznek közzé, amelyekhez hozzáfűzik, hogy akár 30 százalék egyedi kedvezmény is adható, s így a korábbinál áttekinthetetlenebbek lesznek majd a tényleges tarifák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik