Belföld

Zavar a jegybanktörvény körül

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke hétfőn az Európai Parlamentben kifogásolta a magyar jegybanktörvény módosítására tett javaslatot. A Pénzügyminisztérium közleményéből az derül ki, hogy az EKB még nem foglalt állást a kérdésben.

Egyelőre nem teljesen tiszta a kép azzal kapcsolatban, hogy kifogásolja-e az Európai Központi Bank (EKB) a magyar jegybanktörvény tervezett módosítását, illetve, hogy egyáltalán állást foglalt-e már a kérdésben, és ha igen, a tervezet mely részleteit kifogásolja.

A kedden napvilágot látott hírek szerint Jean-Claude Trichet EKB-elnök állítólag azt mondta az Európai Parlament hétfői ülésén, hogy legalább egy olyan eleme van a magyar jegybanktörvény tervezett módosításának, amely az EKB számára elfogadhatatlannak tűnik.

“Bármely olyan elképzelés, miszerint korlátoznák a központi bank függetlenségét, a maastrichti szerződés megszegése lenne” – idézte az MTI-Eco Trichet szavait.

Trichet a hírek szerint azt is kijelentette, hogy a bank elemzése szerint valóban van egy olyan eleme a parlament előtt lévő módosítási javaslatnak, amely nem tűnik elfogadhatónak, és amelyet valószínűleg tovább kell vizsgálni.


“A tény, hogy a két jegybanki alelnököt eltávolítsák a Monetáris Tanácsból, az EKB számára egyáltalán nem tűnik összhangban lévőnek a függetlenséggel, legalábbis ahogy az a maastrichti szerződésben szerepel” – jelentette ki Trichet.

Hogy látja a PM?

A sajtóban megjelent hírekre a Pénzügyminisztérium (PM)közleményben válaszolt, amelyből viszont az derült ki, hogy az EKB hivatalosan még nem reagált a jegybanktörvény tervezett módosítására.


A PM-közlemény szerint Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke kedden telefonon tájékoztatta Draskovics Tibort arról, hogy az EKB még nem foglalt állást a kérdésben, erre a következő hetekben kerül sor. Megállapodtak abban is, hogy még ezt megelőzően személyes konzultációra is sor kerül: Draskovics Tibor rövidesen találkozik Jean-Claude Trichet-vel.

“A jegybanki függetlenség olyan alap érték, amelyet minden fejlett piacgazdasággal rendelkező országban, így Magyarországon is elismernek, és megőrzendőnek tartanak. Draskovics Tibor pénzügyminiszter bízik abban, hogy az Országgyűlés a jegybanktörvény módosításával kapcsoltban csak olyan javaslatot fogad el, amely erősíti az intézmény függetlenségét, és döntésénél mérlegeli az Európai Központi Bank következőkben kialakítandó álláspontját” – fejti ki álláspontját a tárca közleményében.


Kopits szerint politikailag motivált lépés a törvénytervezet


A jegybanktörvény módosításával a kormány a kamatok csökkenését kívánja elérni, ez azonban a külföldi befektetők által elvárt kockázati felárak emelkedését vonhatja magával, vagyis hatástalannak bizonyulhat – fejtette ki véleményét a tervezett törvénymódosításról Kopits György, a jegybank monetáris tanácsának tagja a Reutersnek.


Kopits szerint a törvénymódosítás alááshatja a gazdaságpolitika hitelességét, a pénzpolitika fellazítására bátoríthatja a monetáris tanács tagjait, ahelyett, hogy a pénzügyi szigor fokozására ösztönözné őket.


Kopits kifejtette, hogy teljesen elfogadható lenne, ha a kormányfő a monetáris tanács valamennyi tagját meghatározott időtartamra nevezné ki, ahogyan az számos országban történik. Az azonban, hogy a tanács tagjainak mandátumát idő előtt meg akarják szüntetni és a testületet ki akarják bővíteni, politikailag motivált lépésként, a központi bank szervezeti fejlesztésével való szakításként értelmezhető – jegyezte meg. Kopits végül kérdésesnek tartja azt is, hogy a tanács létszámának bővítése jár-e hatékonyság javulással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik