Belföld

Többszáz áldozatot követelt az iskolai terrorakció

Szombaton 330-ra emelkedett a beszlani terrorcselekményben elhunytak száma. Az észak-oszétiai kórházakban 448 személyt kezelnek, közöttük 248 gyermek van. Az orvosok szerint 69 ember állapota súlyos. Négy terrorista még szökésben van. Képek a helyszínről

Lev Dzugajev, az észak-oszét elnök szóvivője elmondta, hogy a terroristák több mint ezer embert ejtettek foglyul a beszlani iskolában, amelynek romjai közül összesen 323 holttestet emeltek ki. Ezek közül kétszázat már azonosítottak. Összesen 156 gyermek vesztette életét a terrorakcióban. A halottak hivatalosan közzétett számában feltehetően nem szerepel a 28 megölt terrorista. A hatóságok 260 személyt még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Megerősítették az orosz iskolák biztonságát


Az észak-oszétiai iskolai túszejtés miatt megerősítették a biztonsági intézkedéseket az oroszországi tanintézetekben – közölték az ITAR-TASZSZ-szal az orosz oktatási minisztériumban. Az iskolák többségében biztonsági szakemberek különórákon magyarázzák el a gyerekeknek, hogyan viselkedjenek, ha fegyveresek elfoglalják az iskolát, illetve az utcán, terrorcselekmény esetén. Különösen az alsós tanulókkal igyekeznek megértetni, mi a teendő, ha tömegközlekedési eszközön gazdátlan csomagot találnak.

A romok eltakarítását irányító mentősök elmondták, hogy “a tornaterem ablaka mellett két nagy bombatölcsér van, amelyet minden jel szerint nagy erejű robbanószerkezetek detonációja okozott”. A válságstáb adatai szerint a halálos áldozatok számáról “a tömegtájékoztatásban megjelent 250-es adat reális, de az iskola romjainak eltakarítása mértékében ez a szám még emelkedhet” – mondta a miniszter.

A dél-oroszországi köztársaság belügyminisztériumának közlése szerint a beszlani iskola épületeit reggel hét órára lényegében sikerült aknamentesíteni. A beomlott “romok alatt azonban még maradhattak fel nem robbant pokolgépek, s ez lassítja az áldozatok utáni kutatást”.


Nyáron készültek fel?

Még jóval túszejtő akciójuk előtt nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és robbanóanyagot halmoztak fel a terroristák a beszlani iskola épületében – közölte szombaton egy, a terrorcselekmény kivizsgálásához közel álló forrás. “A robbanóanyagokat, fegyvereket és lőszereket még a nyáron elhelyezték az iskolában, ahol építkezés folyt” – mondta el az észak-oszétiai különleges szolgálatok egyik tagja az Interfax orosz hírügynökségnek. Az illető közlése szerint tanúk, túlélő túszok elmesélték, hogy a szerdai túszejtés kezdete után nem sokkal a terroristák egy iskolai rejtekhelyről hozták elő a fegyvereiket.

Medgyessy távirata
Táviratban fejezte ki együttérzését Medgyessy Péter kormányfő szombaton Mihail Fradkov orosz miniszterelnöknek. Az észak-olaszországi Cernobbióban rendezett világgazdasági fórumon részt vevő Medgyessy Péter az orosz kormányfőnek küldött üzenetében legmélyebb együttérzését fejezte ki az észak-oszétiai Beszlan iskoláját ért, nagy számú áldozatot követelő tragikus terrortámadás miatt. “A magyar nép és kormányom őszintén osztozik az Oroszországi Föderáció népeinek és kormányának a barbár terrorista akció áldozatai, sebesültjei, különösen az ártatlan gyermekek elvesztése fölött érzett fájdalmában.”

Hat súlyosan sebesült gyermeket a fővárosba vittek egy Il-76-os repülőgéppel, Beszlan gyermekklinikáján pedig szombat reggel moszkvai pszichiáterek kezdték meg a túszok és a tragikus eseményekben érintett más személyek kezelését. Az ellátást irányító Zurab Kekelidze professzor elmondta, hogy az eseményeket átélt vagy abban szülein keresztül érintett minden egyes gyereket meg fognak vizsgálni.

Egyúttal egyhetes pszichológiai rehabilitációs tanfolyamot indítanak, hogy minden érintettet megtanítsanak a túszok és hozzátartozóik által megélt sokk enyhítésének lehetséges módszereire.

Négy terrorista szökésben van, huszonhetet megöltek, hármat pedig elfogtak a túszejtők közül. Az orosz különleges alakulatok katonái nyolc támadóval az iskola területén, tizenkilenccel a városban végeztek. Valerij Andrejev tábornok, az akció egyik irányítója megerősítette, hogy a megölt terroristák közül tíz arab országokból érkezett.


Az iskola ostroma

Az orosz biztonsági erők pénteken kora délután vonták teljes mértékben ellenőrzésük alá az iskolát. Lyukat robbantottak a beszlani iskola falán, hogy újabb menekülési útvonalat nyissanak az épületben túszként két napon át fogva tartott személyeknek. A történtekről szemtanúk számoltak be. Előzőleg páncélozott harcjárművek közelítették meg az épületet.

Egy televíziós állomások felvételein jól látszott, amint a kétnapos szomjúságtól elcsigázott, többnyire félmeztelen, kiszabadult túszok mohón isszák a mentőalakulatok által számukra hozott vizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik