Belföld

Felújítási beruházás a Kelenföldi Erőműben

A francia EDF Csoport leányvállalata, a Budapesti Erőmű Rt. (BE Rt.) fővállalkozói szerződést kötött az Alstom Power Hungária Rt.-vel és a Schneider Electric Hungária Villamossági Rt.-vel a Kelenföldi Erőmű elavult gőzturbináinak és gőzkazánjainak kiváltását szolgáló új erőműrész kivitelezésére.

Nagy Benedek, projekt-felelős az MTI-nek elmondta a teljes beruházás költsége mintegy 13,7 milliárd forint, a mostani szerződések ennek 80-90 százalékát fedik le. A beruházást 70 százalékban hitelből, 30 százalékban saját tőkéből finanszírozza a társaság. A szerződések a főberendezésekre – egy új, nagy teljesítményű gőzkazánra, turbinára, forróvíz-kazánra és segédberendezéseire -, illetve a villamos berendezésekre vonatkoznak. A beruházással gyakorlatilag egy új üzemrész épül ki, amellyel a korszerűtlen részleget váltják ki – mondta. Tájékoztatása szerint a beruházással a hőtermelő kapacitás szinten marad, míg egy 36 megawattos áramtermelő blokk helyett 50 megawattosat építenek. Az új erőműrész a tervek szerint 2006 közepén lép üzembe.

A kelenföldi erőmű teljes villamos kapacitása jelenleg 172 megawatt.

A beruházás a BE Rt. a 90-es évek óta folytatott, nagyszabású erőmű-rekonstrukciós programjának része. Eredményeként az erőmű légszennyező és zaj kibocsátása lényegesen csökken, megfelelve az Európai Unió előírásainak is – áll az aláírásról kiadott közleményben. A BE Rt. 2003-ban 1 044 gigawattóra villamos energiát és 10.912 terajoule forróvíz hőenergiát értékesített. A társaság 5 telephelyen működik, Kelenföldön kívül Újpesten, Kispesten, Kőbányán, illetve a Révész utcában. A BE Rt. nettó árbevétele 2003-ban 35,5 milliárd forint volt a 2002. évi 32,6 milliárd után. Az adózott eredménye pedig tavaly 4,4 milliárd forint, míg tavalyelőtt 1,8 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik