Belföld

Álhírnek örült a piac – korábban is a PM döntött a maradványpénzekről

A kormányszóvivő által bejelentett, a maradványpénzek felhasználásáról szóló új eljárási rend nem is annyira új: ezeket az összegeket eddig is csupán a tárca jóváhagyásával lehetett elkölteni.

Napok óta a kormányszóvivő, majd a pénzügyminiszter bejelentésétől hangos a magyar sajtó. A Népszabadság például két egymást követő napon, címlapon számolt be a szóvivő szerdai kormányülést követő bejelentéséről, amely szerint „a minisztériumok által az elmúlt években el nem költött összegeket ezentúl csak a pénzügyminiszter jóváhagyásával lehet felhasználni”.

A hír bejelentését követően, szerda délután a forint felértékelődéséből arra lehetett következtetni, hogy a befektetők megszorító lépésként értékelték a maradványösszegek felügyeletéről szóló eljárási rendeletet, holott, mint azt a FigyelőNet kérdésére a pénzügyi tárca szóvivője, Pichler Ferenc is elismerte, a maradványpénzek elköltéséről már korábban is a Pénzügyminisztérium döntött. A szóvivő szerint a mostani rendeletre azért volt szükség, mert az eddigi szabályok kissé fellazultak.

A minisztériumok tavalyi büdzséjéből el nem költött összeg mintegy 106 milliárd forintra rúg, de egyelőre az is teljesen bizonytalan, hogy végül ennek mekkora hányadát sikerül valóban zárolni. Az összeg Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint mindenestre segítséget nyújt majd a GDP 4,6 százalékára rúgó, a piaci vélemények szerint igen optimista hiánycél elérésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik