Belföld

Ártörvény-módosítás – gyógyszerár megállapítás

A parlament által hétfőn este jóváhagyott törvénymódosítás nyomán az ártörvény kiegészült azzal, hogy a költségvetési támogatással forgalmazott gyógyszerek legmagasabb kiskereskedelmi árát a hatóság egyedi határozatban állapítja meg.

Ez azt jelenti, hogy a kormánynak mindenkor lehetősége lesz korlátlan időre meghatározni a támogatott gyógyszerek kiskereskedelmi árának felső határát. Jelenleg legfeljebb hat hónapra határozhatja meg az árat a kormány a hatósági ár körén kívül eső termékek esetében akkor, ha a gazdaság egészét vagy jelentős részét érintő és az árak alakulására hatással lévő szabályok változnak.

A hétfőn elfogadott törvénymódosítás a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba. A törvény alapján az ármegállapító hatóságot, az ármeghatározás részletes szabályait és a közzététel módját a kormány rendeletben határozza meg.

A kormány idén április 1-jétől élt harmadszor a gyógyszerárak tekintetében ármeghatározással, amikor 180 napra befagyasztotta és 15 százalékkal csökkentette az összes, fogyasztói áron 600 forintot meghaladó készítmény árát. Az intézkedést a kormány deklaráltan azért hozta meg, hogy tartani tudja az idei évre előirányzott 240 milliárd forintos gyógyszertámogatási keretet, és a gyártók- és forgalmazók ne növelhessék a támogatott gyógyszerek terhére a lakosság terheit. A kormány először 2000-ben fagyasztotta be a gyógyszerárakat 180 napra, majd a múlt évben szeptemberétől december végéig átmeneti árszabályozással a gyártókat és forgalmazókat a támogatási keret túllépése esetén visszafizetésre kötelezte.

Az éves 450 milliárd forint forgalmú magyar gyógyszerpiac döntő hányada vényköteles készítmény eladásából származik és ezek nagyobb hányada a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerkiadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik