Belföld

Bouygues – halványabb remények

A tavalyinál gyengébb első háromnegyed évet tudhat maga mögött a francia Bouygues csoport. A hazai lóversenybarátok örömére a magyar leányvállalat célegyenesbe ért a Kincsem Parkban.

A francia Bouygues csoport, amelynek sokféle érdekeltsége az építőipartól a
Bouygues – halványabb remények 1

médiáig terjed, szerdán 341 millió eurós tiszta nyereséget jelentett az első kilenc hónapról. Ez önmagában jól hangzik, elemzők mégis a fejüket csóválják, mert a tavalyi év első kilenc hónapjában még 632 millió euró volt a cégcsoport tiszta nyeresége.


Ha a vége jó, minden jó?

A Bouygues szerdán kora délután 26,96 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 1,39 százalékkal drágább a keddi, 26,59 eurós zárónál. Jelenleg 1,28 százalékkal drágább a papír, mint az év elején.
A Bouygues működési nyeresége 8 százalékkal, 957 millió euróra nőtt a tavalyi első kilenc havi 884 millióról. A forgalom 16,06 milliárd euróra csökkent 16,71 milliárdról. Egész évre jelentős profitnövekedést valószínűsítettek szerdán, igaz, egyelőre számok nélkül. 

Túl jól sikerült a múlt év?


Nincs persze, magyarázat híján a Bouygues vezetése. A menedzsment a 44 százalékos visszaesést a magasa bázisszámokkal indokolta. A tavalyi eredményt 337 millió eurós egyszeri tőkenyereség duzzasztotta a Bouygues Offshore olajbányászati gépgyártó csoport eladásából. Az ilyen egyszeri tételek nélkül a tiszta nyereség 23 százalékkal nőtt volna.


Az összehasonlítható alapú növekedést főleg a távközlési részleg, a Bouygues Télécom mobilszolgáltató táplálta, amelynek tiszta nyeresége 29 százalékkal, 381 millió euróra nőtt az egy évvel azelőtti 295 millióhoz képest. A Bouygues jelentése dicsérte a csoporthoz tartozó TF1 tévécsatorna és a Colas építőipari részleg teljesítményét is.


 A pályával nem vártak a perre

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a francia Bouygues magát a pályát megépítette, mivel ahhoz nem kell építési engedély, s csak a Kincsem Parkba tervezett komplexum kiszolgáló létesítményeinek – istállók, tribünök – felépítésével várta meg a per kimenetelét. 

Célegyenesben a magyar Bouygues


A magyar lóversenybarátok tábora fellélegezhetett idén ősszel, hiszen sok éves huzavonát követően végre elhárultak az akadályok a fővárosi Kincsem Parkban lévő lóversenypálya-komplexum befejezése elől. A Nemzeti Lóverseny Kft. (NL Kft.) és a francia Bouygues magyarországi leányvállalata, a Kerepesi úti Lóversenypálya Kft. vezetői október végén írták alá a két cég közötti beruházási és adásvételi szerződések módosítását, amely lehetővé teszi a további építkezést.


Az aláírással – legalábbis a remények szerint – egy hatéves történet végére tettek pontot. Az ÁPV Rt. ugyanis még 1998-ban értékesítette a 200 ezer négyzetméteres Kerepesi úti ügetőpályát a Bouygues magyar leányvállalatának, ahová a francia vállalat egy 120 millió dolláros, 170 üzlethelyiséget magába foglaló bevásárlóközpont felépítését tervezte. A francia beruházói csoport a Kerepesi úti ügetőpálya tulajdonjogának átadása fejében vállalta, hogy a mai kor igényeinek mindenben megfelelő galopp- és ügetőversenyek rendezésére alkalmas kombinált lóversenypálya-komplexumot épít a Kincsem Parkban. A tervbe vett fejlesztés gyors megvalósítását megakadályozta, hogy az osztatlan közös tulajdont képező terület kisebbségi tulajdonosa, a Ficsór Kft. nem járult hozzá az építkezés megkezdéséhez. A kibontakozó pereskedés évekig hátráltatta az építkezést.


 BS: hosszú hibalajstrom

A Budapest Sportarénát – szerencsére – nagyjából befejezte a Bouygues. Igaz, nem a megadott határidőre, s számos garanciális hibával, továbbá tetemes kötbér kifizetése mellett. Szakértők szerint ennek oka, hogy a tender elnyerése érdekében eleve teljesíthetetlen feltételeket vállaltak a franciák.  


A veszteséges lovi világszenzáció


Az építkezés újrakezdésével jó esély van arra, hogy a jövő évi szilveszteri ügetőfutamot már az új pályán, a Kincsem Parkban rendezhetik. A hazai lóversenyezés „szénájának” rendezéséhez az új pálya elkészülte azonban korántsem elegendő.

Jelenleg ugyanis – a világon egyedülálló módon – évi 600 millió forint veszteséget termel a ágazat. Talán a korszerű informatikai rendszerrel ellátott országos fogadóhálózat kiépítése lehet a megoldás, ám ennek még a tervei sem készültek el.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik