Belföld

Kórháztörvény: Csehák szerint nem a profit a lényeg

A kórháztörvény a jó betegellátásról és nem a privatizációról szól, az állam nem vonul ki az egészségügy finanszírozásából, csak a szolgáltatások fejlesztésének idejét akarja minden eszközzel lerövidíteni - hangsúlyozta Csehák Judit kedden a parlamentben.

A Magyar egészségügy – betegek vagy a profit védelme című, a Fidesz által kezdeményezett politikai vitanapon az egészségügyi tárca vezetője kiemelte: a kórháztörvény célja nem a tulajdonosváltás, hanem a hatékony gazdálkodási formák bevezetése. Hangsúlyozta, nem árusítják ki az egészségügyi vagyont, nem sérül az emberek egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos joga.

Csehák Judit kifogásolta a vitanap ellenzék által adott címét. A betegek érdekének és a profitnak a szembeállítását áldilemmának nevezte. Utalt arra: az előző kormány hasonló jogszabálya szintén a magántőke bevonását célozta meg.

Rámutatott, az előző kormány sem mondott le arról, hogy az OEP közpénzből a magánszférából vásároljon egészségügyi szolgáltatásokat, sőt ezek aránya 1998 és 2002 között 30 százalékkal nőtt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik