Belföld

Az utolsó kormányülés karácsonyi meglepetései

Nem drágább január elsejétől az autópálya-matrica, a villany és a gáz. Jöhetnek az amerikaik Taszárra, 6,5 milliárdot kapott a Dunaferr, a szociális ellátás része a köztartozások menedzselése.

Vasárnaptól jégpálya a Parlament előtt

Az Országház előtt tíz napon át üzemelő műjégpálya vasárnap 15 órakor nyílik a Békés karácsonyt, Európa! című rendezvénnyel – tudatta a Kormányzati Kommunikációs Központ az MTI-vel.
A Kossuth téri parkoló területén létesülő 1800 négyzetméternyi korcsolyapályát január 2-ig ingyenesen látogathatják a gyermekek, este nyolctól pedig a felnőttek is . A jégpálya felállítása csütörtökön reggel kezdődik. A munkát, amely három napon át tart, a budapesti Szín-Lap Bt. végzi. A közlemény szerint az első napon, december 22-én 22 óráig, december 24-én 10-től 15 óráig, a többi napon egységesen 10-től 22 óráig látogatható.
A jégpálya – naponta 15 és 16 óra között- karbantartási munkák miatt zárva tart. A szervezők gondoskodnak a kivilágításáról, a zenéről, a pálya, a sátrak és a fenyőfa dekorációjáról, a büféről, az éjszakai őrzésről, az orvosi ügyeletről, az illemhely felállításról, a folyamatos takarításról, valamint a cipőmegőrzésről.

Januártól nem drágulnak az autópálya-díjak


Nem emelkedik január elsejétől az autópálya-matricák, a villany és a gáz ára. A kormány várhatóan január közepén tárgyal az adott szolgáltatások árának emeléséről. Január elsejétől még nem kell fizetni az M7-es autópálya használatáért sem – hangzott el a Karácsony előtti utolsó kormányszóvivői tájéákoztatón.

Jöhetnek az amerikai arabok Taszárra

A kormány hozzájárult, hogy az Egyesült Államok kiképzési céllal igénybe vegye a taszári katonai bázist. A kabinet az Országgyűléshez korábban benyújtott, majd visszavont határozati javaslatot változtatás nélkül fogadta el.

Ennek értelmében az amerikai kormány 3000 fő két ütemben történő kiképzésére, felkészítésére kapott lehetőséget, legfeljebb 2003. december 31-ig. Gál J. Zoltán elmondta, hogy a kiképzés döntően elméleti felkészítésből áll, amely során az állomány a civil kapcsolatokkal összefüggő, valamint tolmácsolási, illetve katonai és rendőri ismereteket sajátíthat el.


Magyarországra arab származású, az Egyesült Államokban vagy Európában élő, de az Egyesült Államok fegyveres erőinek állományába tartozó személyek érkeznének. A kiképzésre érkezők ellátásáról az Egyesült Államok gondoskodik.

Köztartozás-menedzselés mint szociális ellátás

A kormány módosította a társadalombiztosítási nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló rendeletet is. A nyugdíjasok 2003 novemberében havi nyugdíjuk negyedének megfelelő összeget kapnak a 13. nyugdíj kifizetésének megkezdéseként.

Január 1-jétől az alapellátást nyújtó intézmények köre bővül a támogató szolgálati és a tanyagondnoki szolgálattal. A hajléktalanok életkörülményeinek javítása érdekében az éjjeli menedékhelyeken és átmeneti szállókban november 1-jétől április végéig időszakos férőhelyek alakíthatók ki.

2003-tól egy új típusú szolgáltatással, az adósságkezeléssel bővül a szociális ellátások köre – mondta a kormányszóvivő. Az adósságkezelés a köztartozások visszafizetését támogatja anyagilag, illetve adótanácsadás formájában.

Akiknek még pénz csurran idén

A kormány döntött az idei általános költségvetési tartalék felhasználásáról is. A Magyar Vöröskereszt működésére – a véradó mozgalom szervezésére, gyógyászati segédeszközök térítésmentes kölcsönzésére – 70 millió forintot hagyott jóvá.

A Bolyai Műhely Alapítvány és a Pannonhalmai Bencés Apátság 50-50 millió forint, az oxigénhiánnyal született gyermekek gyógyítását végző Dévény Anna Alapítvány 5 millió forint, a Magyar Állami Operaház – vendégművészek honoráriumának kifizetésére – 200 millió forint támogatásban részesül.

Uniós források – középpontban a környezetvédelem

A kormány elkészítette a Nemzeti Fejlesztési Tervet (NFT), amelynek keretében létrejön a strukturális és kohéziós alapok fogadására szolgáló intézményrendszer. Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón beszámolt arról, a kabinet elfogadta az Európai Unió alapjainak pénzügyi felosztását.

Az NFT-ben szereplő célok megvalósítása érdekében öt operatív program készült, amelyek közül a humán erőforrások fejlesztése 24, a gazdasági versenyképesség 23, az agrár- és vidékfejlesztés 18 százalékos arányban részesül a forrásokból.

Az agrártámogatások esetében egyéb forrásokkal kiegészülve 800 millió eurós támogatás jut agrár- és vidékfejlesztésre. A legtöbb pénzt a strukturális és kohéziós alapokból a környezetvédelem és az infrastruktúra fogja kapni.

6,5 milliárd a Dunaferrnek

A kormány úgy döntött, hogy a Dunaferr Rt. stabilizálása érdekében az ÁPV Rt. 6,5 milliárd forintot fordít a társaság likviditási helyzetének javítására. A tervek szerint a cég a termelési tevékenységéhez nem tartozó vagyoni eszközöket – ingatlanokat, üzletrészeket – értékesíti.

– Az ÁPV Rt. a 6,5 milliárd forintból másfél milliárdot a privatizációs tartalékból, 5 milliárd forintot pedig a privatizációs tartalék költségvetési feltöltésével biztosít – közölte Gál J. Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik