Belföld

Várszegi lesz az Eintracht Frankfurt elnöke

A Fotex Rt. megszerzi az Eintracht Frankfurt Fussball AG (EFF) 49,9 százalékát - jelentette be a német labdarúgó klub. Az egyesület irányítását Várszegi Gábor, a Fotex jelenlegi, és az EFF leendő elnöke veszi át. Várszegi máris bírálta a csapatot: szerinte az Eintrachtnak nincs stílusa.

Várszegi lesz az Eintracht Frankfurt elnöke 1A Fotex a csütörtökön megkötött megállapodás nyomán térítés nélkül szerzi meg az amerikai Octagon befektetőcsoport teljes üzletrészét, és összesen 49,9 százalékos részesedése lesz a klubot működtető részvénytársaságban. Az Octagon ugyanakkor még mindig 3,8 millió márkát követel a német egyesülettől, amelynek visszafizetését immár a Fotex fogja átvállalni.

Több millió eurós tőkeemelés

Mindemellett a Fotex több millió eurós tőkeemelést vállalt a klubnál (akárcsak korábban a magyar FTC Futball Kft. megszerzésekor). A Frankfurter Rundschau értesülései szeint 5 millió euróról is szó lehet, amivel a német labdarúgó szövetségnél az EFF megszerezheti az indulás jogát, vagyis a licencet.

Volker Sparmann, az EFF felügyelőbizottságának elnöke szerint a Fotexszel kötött megállapodással garantálhatják, hogy a frankfurti régióban megmarad a profi futball. (A másodosztályú tabella hetedik helyén álló frankfurtiak ugyanis május 29-éig kaptak haladékot a ligától, hogy bizonyítsák fizetőképességüket.)

Várszegi részvénytársasági elnök lesz

Sparmann ugyanakkor megköszönte az eddigi társtulajdonos Octagonnak az anyagi támogatást, és hozzátette: az “Octagon nagyon fair módon viselkedett”.

“Boldog vagyok, hogy aláírtuk a Fotex-szerződést. Új befektető nélkül ugyanis csődöt kellett volna jelentenünk” – nyilatkozta a szerződéskötés után Peter Fischer, az egyesület elnöke. A következő két hétben az utolsó simításokat is elvégzik az érdekeltek, vasárnap például újabb tárgyalások lesznek amagyar befektető és a német klub között.

Az azonban máris bizonyosnak tűnik, hogy a Fotex nemcsak “friss pénzt” hoz az üzletbe, hanem az EFF napi irányítását is átveszi. A klubot fenntartó részvénytársaság elnöke Várszegi Gábor lesz, aki széleskörű döntési jogokat követel magának. Máris konzultálni akar állítólag a helyi sportigazgatóval arról, hogy milyen edzőt szeretne a jövőben – no, nem a sportigazgató, hanem természetesen az új magyar tulajdonos

“Nem akarok senkit sem megsérteni!”

Várszegi sajtótájékoztatóján komoly igényekkel lépett fel: “Nem akarok senkit sem megsérteni, de azokon a mérkőzéseken, amelyeket megnéztem, olyan csapatot láttam, amelynek nem volt stílusa.” Éppen ezért az – egyelőre magánrepülőgépén Frankfurt és Budapest között “ingázó” – magyar üzletember olyan edzőt akar találni, aki stílust ad az együttesnek. (Érdekesség, hogy még a Fotex befektetőként való megjelenése előtt felröppent a hír: Détári Lajos, a Kispest jelenlegi edzője, aki az Eintracht utolsó jelentősebb sikerét, az 1988-as német kupagyőzelmet szabadrúgásgóljával kiharcolta, esetleg tréner lehetne a Frankfurtnál. Igaz, a Kispest magyar bajnokságban nyújtott teljesítménye aligha segíti Détári edzői karrierjét.)

Mindenesetre Várszegi a következő hat hónapban frankfurti tevékenységére akar koncentrálni, a lehető legközelebb akar lenni a csapathoz. Így aztán érthető, miért mondott le néhány nappal ezelőtt a Fotex vezéigazgatói posztjáról, Kenedi Róbert javára.

Cél: az első liga

Várszegi szavait egyébként Sztani István fordította a német újságíróknak, aki 1959-ben az Eintracht bajnokcsapatában szerepelt, és aki a kapcsolatot létrehozta a német klub és a magyar befektető között. Kenedi Róbert mindenesetre elárulta a legfontosabb célt is, amelyet az Eintracht Frankfurt elé állítottak: ez pedig nem más, mint az első ligába való bekerülés.

Várszegi befektetése felér egy szegénységi bizonyítvánnyal?

Ugyanakkor a Frankfurter Rundschau egy korábbi cikke szerint kedvezőtlen helyzetet jelent az, hogy egy magyar üzletember kezébe kerül a klub, amely egykor a német bajnoki címért versengett: egy európai gazdasági központban, egy metropoliszban mindez egyenértékű egy szegénységi bizonyítvánnyal – a lap szerint.

Más német források viszont felidézik, hogy Várszeginek hat év tapasztalata van futballklubok irányításában. A magyar listavezető MTK mellett – amelynek tulajdonosa Várszegi -, a Fotex részesedéssel rendelkezik az FTC-ben is.

Várszegi a frankfurti befektetéssel párhuzamosan várhatóan értékesíti a Ferencvárosban szerzett tulajdonrészét. A Fotex Rt. 2001. augusztusában 2,4 milliárd forint ellenében szerzett tulajdonrészt az FTC Labdarúgó Kft.-ben. A szerződés szerint több ütemben kell a Fotexnek a vételárat kiegyenlítenie: az elsőt már kifizette, a második, ugyancsak 600 millió forintos részletet augusztusig kell átutalnia a magyar kereskedőcégnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik