Belföld

Dow Jones: hajszálnyira a 10 000-től

Jócskán belehúztak a vezető amerikai indexek a hét első kereskedési napján. A Nasdaq Composite három hónapos maximumon búcsúzott a parkettől, a Dow Jones szeptember eleje óta nem látott magasságokba emelkedett.

Gyengült a NikkeiA vezető távol-keleti részvényindex, a Nikkei-225 először csökkent az elmúlt öt kereskedési napon. 1,4 százalékot veszített értékéből, elsősorban a Sony és a Nikon gyenge szereplése miatt. A Sony értékvesztését azzal magyarázták az elemzők, hogy a befektetők realizálták profitjukat, az elmúlt napok tíz százalékot meghaladó – a vállalati nyereségességi adatokkal kapcsolatos várakozások által kiváltott – árfolyam-emelkedése után. A Nikon bejelentette, hogy pénzügyi első féléves profitja az egy évvel korábbinak egyharmadára esett vissza; továbbá valószínű, hogy veszteséggel zárja az évet. A cég részvényeit választó befektetők csaknem 2 százalékkal lettek szegényebbek.

Igencsak optimisták voltak a piaci szereplők a hét nyitó kereskedési napján. A zárásban kevesebb mint 25 pont választotta el a Dow Jones Industrial Average-et a 10 ezer pontos álomhatártól, amely felett a részvényindex szeptember 5-én zárt legutoljára. A befektetők jó kedvvel fogadták a háborús frontról érkező kedvező híreket. “Nem kellenek jó hírek ahhoz, hogy kimozdítsák a mélypontról a gyengélkedő piacokat. Elég az is, ha elfogynak a rossz hírek” – fogalmazott Jay Pelosky, a Morgan Stanley globális stratégája. Szerinte a részvénypiacok hamarosan padlót fognak, és a jövő év elejétől újabb emelkedés indulhat meg a részvényárfolyamokban.

A számok nyelvén

A Dow Jones Industrial Average 109 pontos, azaz több mint egyszázalékos emelkedés után 9976 ponton fejezte be a kereskedést. Az index az olyan részvények drágulásából profitált a leginkább, mint az Alcoa, az American Express, az Eastman Kodak, a Home Depot, a Honeywell és a Walt Disney. Veszítettek viszont értékükből az Exxon Mobil, a Coca-Cola, a Merck, a McDonalds és az AT&T papírjai. Az olajrészvényeket a Philips-Conoco fúzió bejelentése vetette vissza, aminek nyomán ismét csökkent a nyersolaj ára a határidős tőzsdéken.

A technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite 1,9 százalékos erősödést követően 1934 ponton zárt, s ez három hónapos maximumot jelent. A nap nyertesei a hálózati berendezéseket gyártó vállalatok, az internetes és a szoftvergyártó cégek papírjai voltak, a chiprészvényeket választó befektetők viszont ismét veszteségeket voltak kénytelen elkönyvelni, “zsinórban” már a negyedszer.

A hagyományos részvények szélesebb körét reprezentáló Standard & Poor’s 500 1,1 százalékkal zárt magasabban, mint a pénteki zárásban. A kereskedés végén 1151 ponton állt.

Ismét szárnyaltak a légitársaságok részvényei

Az elmúlt négy nap sikeres szereplését folytatták a légitársaságok részvényei. A papírok ezúttal elsősorban azért drágultak, mert Bush elnök jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely a légi közlekedés biztonsági helyzetén szeretne javítani. A javaslat szerint a reptereken dolgozó biztonsági alkalmazottak ezentúl állami forrásokból kapják majd fizetésüket. A törvény emellett biztonsági ajtókat ír elő a pilótafülkékre, megnöveli a járatokon utazó légimarsallok (fegyveres biztonságiak) számát, kiterjeszti a részletesen átvizsgált csomagok körét, továbbá feljogosítja a pilótákat, hogy fegyvert vigyenek magukkal a fedélzetre.

A bejelentés nyomán tovább emelkedett az Amex Airline Index. A mutató több mint tíz százalékkal erősödött, ez 2000 májusa óta a legnagyobb emelkedés. Elemzők rámutattak, hogy a járatok üzemeltetői minden valószínűség szerint profitálhatnak a csökkenő olajárakból is (az utóbbi egy évben csaknem 50 százalékkal zuhant a nyersolaj ára). Az ország második legnagyobb légitársasága, a United Airlines anyacége, az UAL részvényei 17 százalékkal drágultak. A cég papírjai így csaknem 80 százalékkal érnek többet, mint egy héttel ezelőtt. Az elmúlt hétfőn, az újabb American Airlines tragédia nyomán még 14 éves mélypontra zuhant a részvény jegyzése.

Csökkenő házépítésekOktóberben 1,3 százalékkal kevesebb új ház építésébe fogtak bele az Egyesült Államokban, mint szeptemberben. Ez szezonálisan kiigazítva évi 1,55 millió új lakásnak feleltethető meg, ami a legalacsonyabb érték az elmúlt tíz hónapban. A mérték, bár az elemzői várakozásoknál kisebb visszaesést tükröz, egyértelműen azt jelzi, hogy a növekvő munkanélküliség, a csökkenő fogyasztói bizalom itt is érezteti hatását. Szeptemberben még 0,8 százalékos emelkedést jelzett a mutató.

Technikai szempontból

Mike Hurley, a Wit SoundView Technology Group elemzője elmondta: technikai szempontból rendkívül előnyös, hogy az indexek képesek voltak kimozdulni a mélypontról. A szakember viszont egyúttal arra figyelmeztet, hogy bármikor újra bezuhanhatnak a részvényárfolyamok.

Az ellenállási szintekről szólva Louis Navellier, a Navellier Performance Funds elemzője viszont úgy vélekedett, hogy a kötvényhozamok hirtelen megugrása egyre több és több téglát töm az ellenállásokba. A Navellier szerint a Nasdaqnak a 2 ezres, a Dow-nak pedig a 10 200-10 400-as szint áttöréséért kell majd alaposan megizzadnia. Ezeken a szinteken csak akkor tudnak túljutni az indexek, ha a vártnál lényegesen jobb hírek kényeztetik majd a befektetőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik