Gazdaság

Orbán arab pénzért megy

A Szaúdi Alap az arab ország által kihelyezendő, csaknem 800 milliárd dollár nagy részét kezeli. A pénzből mi is kaphatunk. A hitelfelvétel ügyében a Világgazdaság érdemi előrelépést vár Orbán Viktor szeptember végi szaúdi útjától.

A Világbanknál és az IMF-nél sokkal kedvezőbb feltétellel kínál hitelt magyar beruházásokhoz is a Szaúdi Alap. A kormányfői út jelentős előrelépés lehet abba az irányba, hogy gazdasági előnnyé váljon Magyarországnak a Perzsa (Arab)-öböl menti országokkal ápolt jó kapcsolata – írja a Világgazdaság.

„Szaúd-Arábia, amely közel 800 milliárd dollárnyi tartalékkal és a világ legnagyobb olajkészletével rendelkezik, s amelyet elkerült a gazdasági válság, nagy erőkkel keresi a tőkekihelyezés módjait. E téren kiemelkedően jók Magyarország lehetőségei” – mondta a lapnak az MKIK magyar–arab tagozatának elnöke. Miklóssy Ferenc szerint a fenti 800 milliárd jelentős részét kezelő Szaúdi Alap kész százmilliárdos nagyságrendben, hosszú távon beszállni a magyarországi életminőség javításához kapcsolódó fejlesztések (vízügy, környezetvédelem, egészségügy) finanszírozásába.

A lehetőség kiaknázása szempontjából szerencsés egybeesés, hogy a kormány célul tűzte az öböltérség országaival a kapcsolatok erősítését. Két hónapja, miután az arab országban lehetséges tőkebefektetésekről és élelmiszerexportról tárgyalt, a most menesztett Becsey Zsolt államtitkár már Magyarország stratégiai partnerének minősítette Szaúd-Arábiát. Vele utazott Pleschinger Gyula, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója, Lengyel László , az Eximbank igazgatója és Hajdú András, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal főosztályvezető-helyettese is, továbbá 15 üzletember. Megállapodtak egy gazdasági vegyes bizottság és egy üzleti tanács létrehozásáról, és felvetődött egy szaúdi élelmiszer-logisztikai központ építése is Magyarországon – emlékeztet a Világgazdaság.

A lap szerint ugyanakkor gátja az arab országokkal kibontakozó gazdasági kapcsolatoknak Magyarország túl szigorú vízumkiadási gyakorlata és a befektetésösztönzés területén az egyablakos ügyintézés hiánya. „Miközben egy magyar állampolgár 24 órán belül megkaphatja a legtöbb arab ország vízumát, s az ománit pedig elég a határon átvennie, addig egy szaúdi bankvezér is csak hosszú procedúra után kap háromnapi itt-tartózkodásra szóló engedélyt” – hozott példát a magyar–arab tagozat elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik