Gazdaság

Matolcsy hazudik

A nemzetgazdasági miniszter szerint a konvergenciaprogramban az szerepel, hogy a béreket emelik a közszférában. Csakhogy ez nem igaz.

“A konvergenciaprogramban az szerepel, hogy az állam, mint ahogy idén is, a béreket a közszférában emeli, csak a közszféra létszáma csökken, és ezért csökken a közszférában rendelkezésre álló bértömeg is” – fogalmazott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülés után az MTI tudósítása szerint.

A konvergenciaprogramban azonban a 35 oldal alján ez olvasható: „The wages will not increase in the public sector, but a wage supplement, compensating for
the gradual reduction of the tax credit will remain in place for employees with low salaries.”

„Nem emelkednek a bérek a közszférában” – ezt jelenti a „the wages will not increase in the public sector”. A mondat második része szerint megmarad a bérkompenzáció mindazoknak, akiknek az adóváltozások miatt csökken a nettója.

A „nem emelkednek” kifejezést „emelkednek” fordítani megítélésünk szerint nem fér bele a szabad fordítás fogalmába.
(A konvergenciaprogram immár elérhető magyar verziója – meglepő módon, eltérően a Széll Kálmán-tervtől – az angol változattal megfeleltethető, s a “nem emelkednek” kifejezést tartalmazza.)
Matolcsy bejelentésének másik érdekessége, hogy szerinte idén sincs bérbefagyasztás a közszférában („az állam, mint ahogy idén is, a béreket a közszférában emeli”). Ez szembe megy a tényekkel, és a kovergenciaprogramban leírtakkal is („the number of employees was limited and wages were frozen in the public sector”, 34. oldal.).

Nagy csűrés-csavarások árán persze akár azt is lehet mondani, hogy volt bérnövekedés a közszférában, mert akadt, akinek növekedett a bére az illetményautomatizmus miatt (a szolgálati évek sokasodása miatt jobb lett az illetménybesorolása). Vagy felfogható bruttó bérnövekedésnek a csökkenő nettó miatti bérkompenzáció. Ezen érvek erejét mutatja, hogy a kormány Brüsszelnek mégis a közszféra bérbefagyasztásáról írt a konvergenciaprogramban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik