Gazdaság

A külföld nem lelkes az Orbán-csomagtól

Tényszerűen, de borúlátó elemzői véleményeket idézve számolnak be az Orbán-pakkról a nagy nemzetközi gazdasági hírügynökségek.

A fő számok meggyőzőek, 3 százalék környékén tartják a GDP-arányos államháztartási hiányt, de az ördög a részleteken rejtőzik. Míg a retorika erős, a tények haloványak – idézi a Bloomberg Neil Shearing, a Capital Economist londoni elemzőjének véleményét a csomagról. A közgazda szerint a „kételyek igazolódtak, a csomag nem felel meg a várakozásoknak”. Ennek szellemében a Bloomberg arról külön tudósít, hogy a bejelentések után a forint gyengült, az érintett tőzsdei cégek (a gyógyszergyártók és az OTP) papírjai estek.

A Reuters ingyenesen elérhető verziója is foglalkozik a csomaggal; a brit hírügynökség azt közli, hogy a bejelentések nyomán a magyar 5 és 10 éves államkötvények hozama 10 bázisponttal emelkedett, miután egy kereskedő értékelése szerint „határidőket kaptunk a kormánytól, konkrétumokat nem”.

A Wall Street Journal sem a lelkesedés hangján szól. A 900 milliárd forintos költségvetési egyenlegjavulás túlságosan optimista; ennek kétharmada valósulhat csak meg – idézik a Dow Jones gazdasági hírügynökségnek nyilatkozó Peter Attardot, aki a Nomura közgazdásza. Az üzleti lapnak hasonló szellemben nyilatkozott Németh Dávid, az ING hazai vezető elemzője, aki szerint a bejelentés csalódást keltő, a piac több konkrétumra számított, ezért most az árfolyamok esése következhet.

A hazai trend nem ennyire egyértelmű, lapunk például jól ismert közgazdászt talált pozitív véleménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik