Gazdaság

Nem gyógyítja az egykulcsos a pannon pumát

A Költségvetési Tanács kisebb növekedéssel számol a kormánynál, számításai szerint mégis teljesíthető a jövő évi hiánycél, még akkor is, ha kevesebben lépnek át az állami nyugdíjrendszerbe, mint a kormány a költségvetési javaslatában feltételezi. A tanács viszont kevésbé várja az egykulcsos szja-tól a gazdaság felpörgését, mint a kormány.

Elérhető lenne a jövő évi hiánycél még akkor is, ha a kormány a tervezettnél (529 milliárd Ft) bevételnél kevesebbet realizál a magánnyugdíj-pénztári át- illetve visszalépésekkel összefüggésben – derül ki a Költségvetési Tanács hétfői elemzéséből. Ha a tervezett bevétel befolyik, akkor a 2011-es hiány a GDP fél százalékpontjával kedvezőbb lesz, mint amit a kormány tervez – véli a testület.

A Költségvetési Tanács elemzése megjegyzi: a magánnyugdíj-pénztári portfolió átvétele nem tekinthető az állam folyó jövedelmének, a költségvetési törvényjavaslat szerint mégis folyó kiadások teljesítését fedezi. A költségvetési kiadások egészét pénzben kell teljesíteni, míg a bevételi oldalon szereplő 529 milliárd forint döntő része nem készpénzben, hanem értékpapírban van. Erről a problémáról a törvényjavaslat nem szól – írja a tanács elemzése.

A Költségvetési Tanács jövőre (a kormány 3 százalékával szemben) csak 2,8 százalékos növekedéssel számol, és középtávon is szerényebb növekedésre lát lehetőséget. Ennek egyik oka, hogy a kormány a lakosság fogyasztási kiadásainak jelentős növekedését várja, mert úgy vélik, hogyaz szja-csökkentés hatásaként a lakosság többletjövedelmének nagy részét fogyasztási kiadásra költi. Ezzel szemben az a Költségvetési Tanács azzal számol, hogy a lakosság a többletjövedelemnek csak mintegy felét költi el- derül ki a tanács elemzéséből.

Az analízis hangsúlyozza: nem látni olyan érdemi kiadáscsökkenést, amelynek jövőbeli strukturális átalakítás lenne az alapja. Ennek példája lehet a MÁV-csoport finanszírozása, amely a tervek szerint jó közelítéssel annyi költségvetési támogatást tesz ki 2011-ben, mint amennyit – akár közvetlen támogatásként, akár feltőkésítés, akár hitelátvállalás, akár más formában – az elmúlt 10 év alatt 2010. évi reálértéken évente átlagosan megkapott – hívja föl a figyelmet a Költségvetési Tanács.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik