Gazdaság

Visszajöhet a 13. havi nyugdíj fele

Brutálisan magas gazdasági növekedéssel kalkulál a kormány középtávon – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium által nyilvánosságra hozott számokból. Nem mindenki osztja a kormány derűlátását.

Egy folyamatosan emelkedő ív mentén már 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány 2015-ben. Ez a nyugdíjasoknak fél 13. havi nyugdíjat (a 80 ezer forintban maximált változatból) jelentene, ha megmarad addig a nyugdíjprémium jelenlegi szabályozása. Nyugdíjprémium már 2013-ben is járna, hiszem már akkor is 5 százalékos növekedést vár a kormány, amelyhez képest a 2012-es 3,5, illetve a jövő évi 3 százalék kifejezetten szerény várakozásnak tűnhet.

A rakétaként kilövő gazdaság hajtóanyagát a dinamikusan növekvő lakossági fogyasztás, és a a 2012-től már 10 százalék fölött növekvő export is táplálná. Hogy nem pusztán exportvezérelt kilábalásban gondolkodik a kormány, hanem jelentős szerepet szán a fogyasztásnak, azt mutatja az is, hogy az import a prognózis szerint valamivel nagyobb mértékben növekszik majd az exportnál. Ezzel összhangban a folyó fizetési mérleg hiánya is kúszni kezd fölfele: a 2011 0,2 százalékos hiányról 2,7 százalékra (a fizetési mérleg a válság kitörése előtt folyamatosan deficites volt, leginkább a lakossági fogyasztás drasztikus visszaesése miatt van jelenleg többlet).

Ambiciózusak a lakossági fogyasztás tervezett növekedési indexei is: jövőre 2,6 százalékkal nőne, 2012-ben ennél alig kevesebbel, 2,5 százalékkal, 2013-ban viszont már 4,1 százalékkal. A növekedési ütem utána már lassabb: 2014-ben 3,6, 2015-ben 3,8 százalékos a kormány prognózisa szerint.

Mint ismert, nem mindenki osztja a kormány optimizmusát a növekedési kilátásokat illetően, az IMF például 2,5 százalékos növekedést vár 2011-re, középtávon is csak 3 százalékosat.

Az IMF idei októberi Világgazdasági Kilátások kiadványából az is kitűnik, a nemzetközi szervezet 2015-re a 3 százalékos növekedés mellett csak 1,8 százalékos folyó fizetési mérleghiánnyal számol (a GDP arányában), a kormány viszont 2,7 százalékossal, de sokkal nagyobb, 5,5 százalékos növekedés mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik