Gazdaság

Sólyom frontális támadást javasol

Frontális támadást javasolt Sólyom László köztársasági elnök a társadalomban mélyen gyökerező korrupció ellen. Az államfő úgy vélte, hogy a korrupció elleni harc pártatlansága dönti el, hogy valóban új korszak kezdődött-e. Navracsics Tibor a konferencián megdicsérte a rendőrséget.

A korrupció visszafogása csak kiterjedt társadalmi összefogással lehetséges. Figyelmet, párbeszédet, beleszólást szeretnénk a most kezdődő kormányzati munkába a korrupció témájának megvitatásával – mondta a Korrupció ellen című konferenciát megnyitó előadásban a köztársasági elnök.

Az általa életre hívott Bölcsek Tanácsa korrupcióellenes elképzeléseit ismertetve elmondta, hogy a szerzők szerint tíz év alatt Szlovénia tavalyi szintjére lehetne mérsékelni a kenőpénz kultúráját, ha az új kormány “frontális támadást” indít a társadalomban “mélyen gyökerező” jelenség ellen. A közgondolkozás megváltoztatásával és a változtatások kritikus tömegével csökkenthető a hazai korrupció. (A Bölcsek tanácsának javaslatairól itt olvashat bővebben.)

Sólyom frontális támadást javasol 1

“Elhatározás kérdése, hogy valóban elkötelezi-e magát a kormányzat amellett, hogy kímélet nélkül nekimegy-e a korrupciónak” – mondta az államfő, aki szerint az új Országgyűlés az eddig elfogadott szimbolikus törvényekhez hasonló jogszabállyal kezdhetné a küzdelmet. Ezen a téren “a pártatlanság lesz a vízválasztó, hogy új korszak van-e” – mondta Sólyom László.

Navracsics: a korrupció rozsda

A meglévő intézmények és törvények eddiginél jobb alkalmazására van szükség a magyarországi korrupció visszaszorításáért – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a konferencián. A most hivatalba lépett kormány elkötelezte magát a korrupció elleni küzdelem mellett, “történelmi felelősségünk van mindenben, ami a magyar nemzetet érinti, beleértve a korrupciót is” – mondta az igazságügyi és közigazgatási miniszter.

Navracsics Tibor a korrupciót a rozsdához hasonlította, amely belülről marja szét a közösséget, a közjót és a belé vetett hitet; a politika szempontjából a korrupció “a közjó privatizálása” – mondta.

A bűnüldöző szervek példamutató munkát végeztek az elmúlt egy-két évben, bizonyították, hogy képesek kezelni a problémát, még az “érinthetetlenekkel”, a politikusokkal szemben is. “Ehhez minden támogatást meg fogunk adni” – közölte a kormányfőhelyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik