Gazdaság

Hajlítgatja a munkapiacot a válság

A válságra válaszul egyre rugalmasabbá válik az unióban a foglalkoztatás a 2009-es európai vállalati felmérés szerint, Andor László magyar biztosjelöltnek meghatározó szerepe lehet abban, hogyan alakulnak az unió e kérdésben érintett politikái.

A cégek mintegy kétharmada vesz igénybe szabadúszókat vagy más alkalmi munkaerőt, és több mint a fele alkalmaz legalább egy dolgozót határozott idejű szerződéssel az uniós kutatási ügynökség, az Eurofound felmérése szerint – olvasható az Európai Bizottság honlapján.

A részmunkaidős foglalkoztatás is egyre népszerűbb megoldásnak számít a munkaadók körében. A megkérdezett vállalatok két harmada kínál részidős munkavállalási lehetőséget, de a magas képzettséget igénylő állásokat betöltők körében még kevés a részidős alkalmazott.

A munkaadók nem sokkal több, mint harmada alkalmaz teljesítményfüggő bérezési rendszert, a megkérdezett magánvállalkozásoknak pedig csupán 14 százaléka ad a nyereségből részesedést dolgozóinak.

A felmérés végső eredményének közzétételére még várni kell márciusig, de az már most megállapítható, hogy sok cég alkalmaz rugalmas felvételi, bérezési és munkaügyi politikát, ami annak a jele, hogy a vállalkozások igyekeznek minél jobban lépést tartani az üzleti világban tapasztalható változásokkal – így értékeli a felmérés eredményeit az Európai Bizottság honlapján olvasható cikk.

Andor László foglalkoztatási és szociális biztosjelölt szerdai, Európai Parlament előtti meghallgatásán a parlament honlapjának beszámolója szerint úgy nyilatkozott: a „flexicurity” a rugalmasság és a biztonság kiegyensúlyozott alkalmazását jelenti, amely képes a foglalkoztatás és a szociális védelem biztosítására – a jelölt a magyar parlament előtt meghallgatásán is hangsúlyozta a biztonság és rugalmasság kettősségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik