Gazdaság

66 százalékos adósság

Múlt év végén az államháztartás GDP-hez viszonyított aránya 66 százalék volt az MNB frissen publikált adatai szerint. Jelentősen nőtt a hosszú lejáratú kötelezettségek állománya.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága – a túlzott hiány eljárás keretében az Európai Bizottságnak jelentett érték – 2007 végén a bruttó hazai termék (GDP) 66 százalékát tette ki, összegszerűen 16 736 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből. (2006. végén a bruttó adósság 15 592 milliárd forint volt – a szerk.)

Az MNB által publikált pénzügyi számlák adatai szerint 2007-ben az év egészét tekintve az államháztartás nettó finanszírozási igénye 1 384 milliárd forint volt, a GDP 5,5 százaléka, már negyedik negyedéve folyamatosan csökken. A múlt év negyedik negyedévi finanszírozási igénye a negyedéves GDP 8,9 százalékát tette ki, összege 616 milliárd forint.

A központi kormányzat elsősorban betéteinek felhasználásával, egyéb követeléseinek csökkentése mellett főleg államkötvények kibocsátásával és egyéb kötelezettségek vállalásával fedezte finanszírozási igényét.

A hosszú lejáratú állampapírok nettó kibocsátása jelentősen nőtt, ugyanakkor a rövid lejáratú értékpapírokban megtestesülő adósság kismértékben csökkent. A helyi önkormányzatok finanszírozási igényüket hosszú lejáratú értékpapírok kibocsátásával és a központi kormányzattól kapott rövid lejáratú hitelek felvételével fedezték. A helyi önkormányzatok kötvénykibocsátása az előző negyedévhez hasonlóan történelmi csúcsot ért el a negyedik negyedévben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik