Gazdaság

Adócsökkentést ígér Gyurcsány

Nincs szükség újabb megszorításokra, csak a már elhatározott intézkedéseket kell végrehajtani, és a kormány a következő két évben a GDP-értékhez mérve fél százalékkal szeretné csökkenteni az átlagos adóterhet – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc az Euromoney magazinnak.

A miniszterelnök a legnagyobb londoni gazdasági magazin januári számában közölt interjúban azt mondta: a megújított konvergenciaprogram alapján 2009-re a GDP-érték 3,2 százalékára – a nyugdíjpénztári megtakarításokat levonva 2,9 százalékra – csökken az államháztartási hiány.

Nincs vita

Új takarékossági programra, és „a vita újbóli megnyitására” nincs szükség, azokat az intézkedéseket kell végrehajtani, amelyek bevezetéséről már döntés született. Az alacsony növekedéssel kapcsolatos felvetésre Gyurcsány Ferenc azt mondta: a „nagyon kemény” takarékossági program bevezetése és a magyar költségvetési egyensúly helyreállítása nyilvánvalóan áldozatokkal jár: a program ára „egy átmeneti időszakban” a lassabb növekedés.

A takarékossági intézkedésektől eltekintve azonban a kormány más intézkedésekkel javítja is az üzleti környezetet. A jövőben például radikálisan, egy órára csökken a vállalkozások alapításához szükséges idő – mondta a miniszterelnök. Az ország rövid távon hatalmas költségvetési egyensúlytalanságokkal néz szembe, és „megkérdőjelezhetetlen, hogy bevételnövelő intézkedésekre volt szükség” – válaszolta a kormányfő arra a felvetésre, hogy deficitcsökkentő intézkedések eddig inkább az adóemelésekre, semmint a kiadások visszafogására összepontosítottak.

Nem szépségverseny

A költségvetési stabilizációs folyamat négy- vagy ötévnyi időszakának végén azonban az adóteher nem lesz magasabb, mint az elején, sőt talán alacsonyabb lesz. A kormány a következő két évben a GDP-érték arányában 0,5 százalékkal szeretné csökkenteni az átlagos adóterhet – idézi az Euromoney. Gyurcsány szerint az átmeneti időszak a következő évben véget ér, a GDP-növekedés ismét gyorsulni kezd. „A következő év jobb lesz, mint ez” – fogalmazott.

A takarékossági intézkedések népszerűtlenségét firtató kérdésre Gyurcsány Ferenc azt mondta: a politika nem szépségverseny, ő pedig nem színész, így nem kell nagyon népszerűnek lennie. „A következő választások 2010-ben lesznek … a népszerűség hol felmegy, hol le. Azon az áron nem lehetek népszerű, hogy nem teljesítem a kötelességemet” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik