Gazdaság

Többmilliós kárt okozott a Tesco?

Többmilliós kárt okozott az alkalmazottaknak és az állami költségvetésnek a magyarországi Tesco áruházlánc – értesült a Magyar Nemzet egy, a lánc paksi egységéből tavaly elbocsátott alkalmazottjától. Nem először követne el munkaügyi jogsértést az áruházlánc.

Két jelenléti ívet voltak kötelesek kitölteni a paksi Tescóban a dolgozók: egy valósat, ami a tényleges munkavégzés idejét rögzítette, és egy olyat, ami megfelelt a hivatalosan bejelentett foglalkoztatási adatoknak, amelynek alapján a munkavállalók a fizetést is kapták – jelentette ki a lapnak B. Gábor, aki kármegelőzési és biztonsági megbízottként 2005-től 2006-ig volt a multilánc alkalmazottja.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Szemtanúra!


Elmondta: aki nem volt hajlandó aláírni a hamis íveket, amin egyetlenegy, valójában ledolgozott túlóra sem szerepelt, azt elküldték. Minderre akkor derült fény számára, amikor egy munkaügyi ellenőrzés során el kellett rejtenie a tényleges munkavégzést rögzítő íveket. A ki nem fizetett munkabérek nagyjából tízmillió forintra rúgtak a paksi Tescóban – nyilatkozta az újságnak, hozzátéve: az áruházlánc rendszeresen túlóráztatta alkalmazottait, amiért nem fizetett semmit.


A Tesco szóvivője szerint mindezek alaptalan vádaskodások, amelyek nem bizonyíthatók – írta a Magyar Nemzet.

Az áruházláncot korábban egyébként már több ízben megbüntette az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF). Az ellenőrző szerv 2006. óta köteles nyilvánosságra hozni azokat a foglalkoztatóknak a nevét, amelyek ellen határozatot hoztak munkaügyi jogsértés ügyében. Nyilvántartásuk tanúsága szerint a Tescónak közel tíz alkalommal kellett munkaügyi bírságot fizetnie, a végösszeg többmillió forintra rúg. A főfelügyelőség többek között az alkalmi munkavállalói kézikönyv alkalmazása, a munkaidőnyilvántartás terén elkövetett jogsértés miatt marasztalta el az áruházláncot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik