Gazdaság

Nagy ugrás előtt a hazai ipari parkok

Hazánkban a régiós átlaghoz képest sok, de stabilan működő ipari park található, amelyek minőségi ugrás elé néznek: a következő években ugyanis az összes eddigi támogatás huszonötszörösét kaphatják meg a hazai ipari parkok uniós forrásokból. A kisebb cégeknek is érdemes az ipari parkokba települniük, mert így még az unióban egyébként tiltott állami támogatásból is részesedhetnek.

Nálunk kapták a legkevesebbet

A kilencvenes években legfeljebb akkor kaphatott egy ipari park állami támogatást, ha már megkapta az ipari park címet, és akkor is legfeljebb 200 millió forintot, miközben egy átlagos ipari park fejlesztési költsége 1,5-2 milliárd forint – mondta el a FigyelőNetnek Rakusz Lajos, az Ipari Parkok Egyesülete (IPE) elnöke. Így apránként összesen 10,5 milliárd forintot osztottak szét a parkok között, ami a teljes magyarországi ipari parki fejlesztések 0,5 százalékát érte el.

Ez kevésnek tűnik a Lengyel- és Csehországban támogatásként adott 10 százalékhoz képest, nem beszélve a szlovákiai, a kezdeti éveket jellemző 80 százalékos támogatásról.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy itthon valóban piaci viszonyok között jöttek létre az ipari parkok, emiatt stabilabbak is, mint máshol. 2005-ben egy brüsszeli vizsgálat kimutatta, hogy a 2004-ben csatlakozott országok közül egyedül Magyarországon adják az ipari parkok az ipari teljesítmény negyedét, és az ipari export harmadát; minden negyedik-ötödik ipari foglalkoztatott ipari parkba megy reggelente dolgozni.

250 milliárd forint támogatás jön

Az igazi lehetőség a következő években nyílik meg a hazai ipari parkok előtt – mondta el a szakember. Az Európai Unió most kezdődő hétéves költségvetési ciklusában különböző címeken összesen 250 milliárd forintnyi támogatáshoz juthatnak. Ezt az összeget 13 különböző operatív programra pályázva kaphatják meg a fejleszteni vágyó parkok.


Nagy ugrás előtt a hazai ipari parkok 1

A törökbálinti ipari park (Fotó: MTI)

Környezetvédelem címén 50 milliárd forint támogatást kaphatnak a különböző infrastrukturális fejlesztésekre, mint például csatornázás. A zöldenergiát előállító cégek telepítéséért az energiaprogramból csíphetnek le mintegy 40 milliárd forintot. Utak építésére pályázhatnak a közlekedési, raktárak, elosztóközpontok létesítéséért a logisztikai programból. És több mint tízmilliárd forint támogatást kaphatnak a társadalmi megújulás programból, ha sikerül munkahelyeket teremteniük.

—-Túl sok van belőlük—-

A hazai ipari parkok fejlesztése új fázisba érkezett – mondta el Rakusz Lajos. Korábban válságmenedzselési feladatuk volt: hozzanak ide minél több külföldi céget, létesítsenek munkahelyeket. Ma azonban már nem a nagy multinacionális termelő cégek újabb egységeire van szükség, hanem mindinkább a hazai tudás kihasználására.

Míg az olcsó munkaerő miatt termelési alegységeket idehozó világcégek könnyen odébbállnak, ha máshol jobb lehetőséget találnak, addig egy helyi laboratórium, egyetemi tudásközpont szolgáltatásait igénybe vevő vállalat már nem megy el olyan könnyen. A kapcsolatok megtalálásában, a szakemberek megszerzésében segíthetnek sokat az ipari parkok irányítói.

Az uniós pénzek érkezése azonban nem jelenti az ipari parkok számának ugrásszerű növekedését. Az ország méretéhez képest már most is túl sok van belőlük. Ha harminc kilométert veszünk egy ipari park vonzáskörzetének, akkor hatszorosan van lefedve az ország. A kilencvenes években a mai Magyarországhoz hasonló fejlettséggel rendelkező Franciaországban 40, Németországban 80 ipari park működött, míg ma Magyarországon 190 „Ipari Park” címmel rendelkező szervezet van. Az ezek közül ténylegesen működő 160-170 park zöme ugyanakkor 50 százalékos telítettségű.

Így még kapható állami támogatás

Az ipari parkok támogatása minden országban jó esélyt teremt a kkv-k fejlődésére – hangsúlyozta az IPE elnöke. Az állami támogatással fejlesztett parkok speciális szolgáltatásait igénybe vevő vállalatok jobb esélyekkel indulhatnak parkon kívüli társaikkal szemben, hiszen a (parkon kívüli) vállalatok az Európai Unióban már csak megszorításokkal kaphatnak közvetlen állami támogatást.

Néhány szolgáltatás, amit egy vállalat az ipari parkban kaphat: szakmai, egyetemi, illetve oktatási kapcsolat, pályázati lehetőségek keresése, pályázat lebonyolítása, projekt lebonyolítás, szakmai befektető keresése, PR-tevékenységek szervezése, lebonyolítása, stb. A komolyabb szolgáltatások nyújtásához idén ősztől közvetlenül az egyesülettől is segítséget lehet kapni a neves cégek bevonásával most szerveződő integrált projektszervezés keretében – tudtuk meg Rakusz Lajostól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik