Gazdaság

Veres: nem lesz adócsökkentés

Az adók mértéket nem akarja csökkenti, de az adófizetők körét növelni és az adórendszert egyszerűsíteni kívánja Veres János pénzügyminiszter.

Új áfa-törvény kerül az Országgyűlés elé, azonban nem várható sem az áfánál, sem más adónemeknél az adómérték változása – mondta Veres János pénzügyminiszter az APEH székházának csütörtöki avatásán az MTI szerint. A pénzügyminiszter pár napja arról nyilatkozott a Népszavának, hogy szakmailag nyitott a jövő év közepe körül az áfa emelésére, ha lesz ilyen javaslat a versenyképességi kerekasztal részéről.


Inflációt csökkentenének, adókat nem


Veres János megerősítette: “szemben bizonyos lapértesülésekkel, Magyarországon jelenleg és a közeljövőben adócsökkentésre lehetőséget nem látunk. Fontos az, hogy konzekvensen a következő hónapokban és években is szélesítsük az adófizetők körét, és ez teremti majd meg a bejövő többletbevételek eredményeképpen az adómértékek csökkentésének a lehetőségét.”

Alapvetően eljárási és elszámolási egységesítés fog a törvény szövegében megjelenni annak érdekében, hogy minél kevésbé tudjanak visszaélni az áfa-szabályokkal azok, akik ezzel az eddigiekben visszaéltek” – közölte Veres János.


A pénzügyminiszter leszögezte: nem kívánnak módosítani az infláció tervezett mértékén, megítélése szerint reális, hogy a következő év végén a 3 százalékos inflációs célt Magyarország eléri. Hozzátette, hogy a mezőgazdasági árak “szolid mértékű” emelkedése ugyanakkor fékezni fogja az inflációcsökkenés mértékét.


Egyszerűsítések lesznek

A készülő adótörvény-módosításokról szólva a pénzügyminiszter nem közölt konkrétumokat, mindössze azt, hogy jelenleg a szakmai munka folyik.

A jellege ezen módosításoknak alapvetően az egyszerűsítés, a kis adók megszüntetése, összevonása, illetve jelentéktelen kedvezményeknek a rendszerből történő kiiktatása azért is, hogy lényegesen kevesebb bevallást, lényegesen kevesebb bevallási sort kelljen kitölteniük már a következő évben az adóbevallást készítőknek. Az egyszerűsítés, illetve a rendszernek ez irányban történő átalakítása lesz a jellemzője az ősszel a kormány elé menő törvénymódosításainknak – mondta Veres János pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik