Gazdaság

ÁVO-székházból szálloda

Szálloda, illetve lakóépületek formájában éled újjá számos erősen leromlott állapotú budapesti székház vagy bérház. A leglátványosabb megújulásra a Blaha Lujza téren és a Ferenciek terén lehet számítani, de néhány éven belül érdemes lesz legalább egyszer elsétálni a Kodály Köröndre is. Máshol viszont jogi és egyéb problémák miatt csúszik egy-egy ingatlan újjászületése.

Új életre kel a Blaha Lujza téri, 2005 nyarán lebontott, egykori sajtószékház épülete, ahol 2009-ben nyílik meg a multifunkciós Europeum Hotel és Üzletközpont 30 ezer négyzetméteren, az Ablon beruházásában.


Ennek egyik szárnyában kapna helyet a négycsillagos szálloda, amely 230 szobával, valamint egy nagyobb és két kisebb konferenciateremmel várja majd vendégeit. Az egykori székházra azért emlékeztet majd egy apróság az új épületből is: a körút felöli műemléki – késő „bauhausos” stílusú – homlokzatot ugyanis a tervek szerint megtartják és az új épület szerves részévé alakítják át.


ÁVO-székházból szálloda 1

Négycsillagos szálloda épül a Blahán (fotó: MTI)


A tervek szerint a négycsillagos Europeum Hotel Budapesten elsőként kínál majd a szokásosnál közel kétszer nagyobb szobákat, amelyek akár több hónapos tartózkodásra is alkalmasak lesznek. A mélygarázs ez esetben nem hiányzik – közel 300 férőhelyesre tervezik –, s a helyszínen dolgozó munkások elmondása szerint az idén ezzel végeznek is. Ráadásul a szálloda mellett – az első emeleten – mintegy 6 ezer négyzetméteren kereskedelmi és szolgáltató egységek kapnának helyet.

Hasonló felépítéssel – szálloda, üzletek, lakások és irodaház – nyitná meg kapuit a tervek szerint 2008. február végén a Rákóczi út-Osvát utca sarkán épülő, 7 szintes komplexum is, amely az egykoron nagyhírű nyomdaüzem, az Athenaeum Nyomda lebontott területén jönne létre. Az építtető, a New York Palace Kft. jelenleg a 3 szintes mélygarázs építésén dolgozik.


Luxushotel az ikerpalotában

A Mellow Mood Group első 5 csillagos szállodája 2008-ban nyílik meg. A luxushotelnek a százéves Klotild-palota ad otthont, amely az Erzsébet híd pesti lábánál található. A százéves palota – amelynek ikerpárja, a Matild-palota vele szemben épült – a Váci utca-Kígyó utca-Ferenciek tere-Szabad sajtó út által határolt, 2089 négyzetméteres telken áll.

A szálloda 107 szobával, 32 apartmannal, konferenciateremmel, bárral, fitneszteremmel és businesscenterrel várja majd a vendégeket. Az eredeti elképzelésekhez képest a tavalyi tervmódosítás eredményeképpen három helyett négyemeletnyi szállodának ad majd helyet a felújított Klotild-palota, amelynek a beruházását a Mérték Stúdió szervezi. A szálloda a felső négy emeleten kívül a Ferenciek tere és a Váci utca felé néző oldalon további területeket foglal el. A tervek szerint apartmanhotel részt, valamint luxuslakásokat is kialakítanak.


ÁVO-székházból szálloda 2

A százéves épületben kap helyet a hotel (fotó: MTI)


A berendezések nélkül 3,5-4 milliárd forintra becsült kivitelezési munkálatok 2006 áprilisában kezdődtek. A Klotild-palotához nem készül parkoló, a kivitelező korábbi elmondása szerint a palota “funkciójához ez nem kell feltétlenül”. A földszinti, utca felőli részen nívós üzletek számára alakítanak ki helyet, az épületen áthaladó passzázst, a főlépcsőt, a belső teret és a toronydíszes tetőmellvédet az eredeti tervek alapján rekonstruálják. A tervek szerint a nyolcemeletes, a második világháborúban jelentősen sérült épület a felújítás után a mostaninál jobban fog hasonlítani az eredeti állapotára, funkciója azonban a mai igényeknek felel majd meg.

A Klotild-palotáért 2002-ben – az akkori hírek alapján – kétmilliárd forint körüli összeget fizetett a Sifim nevű olasz cég a Magyar Posta Rt.-nek. Az összesen 11 ezer négyzetméteres, műemléki védettséget élvező épület felújítására 2001-ben létrehozták a Klotild Ingatlanfejlesztő Kft.-t. A társaság jegyzett tőkéje 1,853 milliárd forint, a Cégtár adatai szerint vezető tisztségviselője, más információk szerint tulajdonosa Graziano Beghelli, az olasz Beghelli világítótest-gyártó vállalat tulajdonosa, aki az adásvétel idején a Sifim-cég képviselője volt.


Szálloda az ÁVO-székházból


Jövő tavasszal egy négycsillagos szálloda működik – legalábbis az elképzelések szerint – a Podmaniczky és Vörösmarty utca sarkán, amely egykoron szabadkőműves székházként, majd ÁVO-székházként működött.

Az épület műemléki védettség alatt áll, a főlépcsőház, a homlokzatok és páholyok restaurálása az eredeti állapotuknak megfelelően történik majd, ráadásul a szabadkőműves dekorációval rendelkező rendezvényterem a jövőben is megőrzi a funkcióját, csupán restaurálják a fali díszítéseket. A belsőépítészi munkálatokat egyébként olaszok végzik. A parkolást nem mélygarázzsal oldják meg, hanem a Vörösmarty utca egyik üresen álló telkén alakítanak ki egy parkolót – tudta meg a FigyelőNet.


ÁVO-székházból szálloda 3

A leendõ Hotel Rosslyn (fotó: F.C.)


A Podmaniczky utcai 74 szobás Hotel Rosslyn a Design-szállodalánc tagjaként fog üzemelni, előreláthatólag 2008 áprilisától. A Design Hotels Budapesten egyszerre két szállodát kezdett el fejleszteni. A másik szálloda a Duna-parton épül, Lánchíd 19 Hotel néven 47 szobás hotelt nyitnak idén július végén.


A projekt beruházója, az eddig főleg irodaberuházásairól ismert Ablon ingatlanfejlesztő cégcsoport a közelmúltban terjesztette ki portfolióját a kiskereskedelmi piac és szállodaipar területére: 2005 végén nyílt meg első Buy-Way kereskedelmi központjuk Soroksáron, valamint a cégcsoport beruházásában bontották le a volt sajtószékházat tavaly ősszel.

—-Luxuslakások a belvárosban—-

Nem maradnak el a luxuslakás-beruházások sem a Belvárosban, a Kodály köröndön ugyanis eklektikus stílusú, egykor önkormányzati tulajdonban lévő paloták tetőtereit és az egyik ház harmadik emeleti lakásait alakítanák át 2009 első negyedévére.

A beruházás során 64 darab (43-61 négyzetméteres stúdió, 65-136 négyzetméteres apartman, és 145-217 négyzetméteres penthouse) lakást alakítanak ki, illetve felújítják az épületet, beleértve a lépcsőházakat, folyosókat, visszaállítva az épületegyüttes eredeti, 19. századi pompáját.



ÁVO-székházból szálloda 4

Penthouse lakásokat is kínálnak a Kodály köröndön (fotó: F.C.)


A tervek szerint az átalakítással egy 140 méteres tetőterasz, napozórész, fitneszterem szaunával, privát borospince is elkészül, sőt a lakástulajdonosok a 24 órás recepciós és biztonsági szolgálat előnyeit is élvezhetik.

Határozatlan és elhúzódó projektek

„Igen képlékeny még a projekt” – hangzott a FigyelőNet megkeresésére a beruházó SL Group válasza, amikor a VII. kerületi Dob utcai, 51 lakásos épület felújításainak munkálatairól érdeklődtünk. A felújításra váró, 19. század végén épült, klasszicista lakóépület átadását 2008. III-IV. negyedévében prognosztizálták az SL Groupnál, ám a tervekről egyelőre nem kívántak bővebb információkat adni.



ÁVO-székházból szálloda 5

Keveset lehet tudni a Dob utcai projektrõl (fotó: F.C.)


Egyes belvárosi fejlesztések esetében ugyanakkor kérdéses, hogy a „szellemházakból” mikor lesz a városképbe beleillő ingatlan. Ez év második felére tervezték a Vörösmarty Palace átadását – amely az erzsébetvárosi Jósika és a Vörösmarty utca sarkán jönne létre -, s az ingatlanon „csüngő” plakát szerint egy 65 lakásos lakóépületről volna szó, amely irodáknak, wellnesshelyiségnek és kávézónak is helyet adna.


Az egykor a posta tulajdonába tartozó épületet 3 éve újították fel, ám a környékbeliek elmondása szerint ezután 2 évig üresen állt, majd a munkálatokat újrakezdték, miközben a beruházó „eltűnt”. A 2007. második felére tervezett átadás nagy valószínűséggel belátható időn belül nem is fog megtörténni, hiszen építkezésnek sincs nyoma a területen.



ÁVO-székházból szálloda 6

A környékbeliek szerint a beruházó lelépett (fotó: F.C.)


Ugyancsak nem tudni arról, hogy az ötödik kerületi Irányi utcában mikor nyithatja meg kapuit a Hotel Regina Palace. Egy volt építőipari cég irodaházaként működő épület helyén létrejövő szállodáról ugyanis semmit nem lehet tudni, az átalakítási munkálatok elkezdésének még nincs nyoma, sőt sem a beruházó neve, sem az átadás időpontja nincs feltüntetve az ismertető táblán.



ÁVO-székházból szálloda 7

Felújítás helyett pereskedés folyik. (fotó: F.C.)


Az V. kerületi önkormányzatnál is csupán azt közölték érdeklődésünkre, hogy körülbelül 5 éve húzódik a per a szomszédos épületek és a „leendő” hotel között – amely egyébként magántulajdonban van –, mivel nem tudnak megegyezni az ott lakókkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik